mandag den 17. september 2018

Battenberg kage



Inspireret af British Bake Off og den dygtige Mary Berry kastede jeg mig ud i denne lille kage. Dejen og cremen er nem at tilberede og så bliver kagen så fin når den er færdig. Jeg afprøvede to smagsvarianter, som er valnød/kaffe/vaniljesmag og hindbær/citron og vanilje smag.
Begge to er skønne og smagsfulde. Kagerne er overtrukket med overtræksmarcipan. Selv om dette indlæg ser langt ud, så er det faktisk en hurtig og nem kage at tilberede.



Ved servering er det en god ide at drysse lidt flormelis ud på fadet under kagen, da marcipanen godt kan "suge" sig fast og det er svært at skære pæne stykker (erfaring....)
Der findes vejledninger på Youtube, der viser hvordan man samler kagen, f.eks. denne video. Jeg fulgte dog både opskrift og fremgangsmåde som i udsendelsen.

Battenberg kage
8 personer
100 g selvhævende mel*
100 g smør, stuetemp.
50 g mandelmel
100 g sukker
1/2 tsk. bagepulver
2 æg

Indstil ovnen på 160 C. Smør en firkantet bageform 20x20 cm godt med smør. Beklæd med et langt stykke bagepapir, der på midten foldes over et stykke sølvpapir (foldet flere gange) for at opdele midten. Jeg holdt min midte fast med et par våde træklemmer under bagningen. Det er kun nødvendigt med bagepapir på den ene led.



Kagen
Bland alle ingredienser i en skål og rør det sammen med piskeris (maskine). Bland til det kun lige er samlet. Del dejen i to mindre skåle.
Bland den smagsvariant du ønsker i de to halvdele og fordel i formen. Bag i ovnen ved 160 grader i 25 minutter. Test med en tandstik om kagerne er færdige. Tag så formen ud og lad kagerne blive i formen til de er helt afkølede.
Læg de kolde kager oven på hinanden (for at skære ens) og skær et par millimeter af i hver side. Del derefter kagerne midt over - på langs. Du har nu 2 aflange kagestykker af hver smagsvariant, 4 kagestykker i alt.

* Selvhævende mel
215 g mel
2½ tsk bagepulver
½ tsk fint salt
Alt blandes og opbevares i en lufttæt beholder.



Valnød/kaffe og vanilje variant
25 g hakket valnød
1,5 tsk kaffepulver
1,5 tsk. mælk

1,5 tsk. mælk
Et par dråber vaniljeessens

Rør kaffen ud i mælken og tilsæt den ene halvdel af dejen sammen med de hakkede nødder.
Den anden del af dejen røres sammen med mælk og vaniljeessens.

Kaffecreme
(til opsmøring)
60 g blødt smør
150 g flormelis
1,5 tsk. kaffepulver

Rør alt sammen i en lille skål til en tyk glasur.



Hindbær/citron og vanilje
2 tsk. hindbærsaft
1/2 tsk. citronessens
1 tsk. pulveriseret frysetørret hindbær
Evt. lidt lyserød pastafarve

1,5 tsk. mælk
Et par dråber vaniljeessens

Hindbærsaft, citronessens og frysetørret hindbær blandes i den ene del af dejen.
Den anden del af dejen røres sammen med mælk og vaniljeessens.

Hindbærcreme
6 spsk citroncreme
2 store skefulde hindbærmarmelade (u/kerner og undgå saften)
Flormelis - til konsistensen er blevet fastere, ca. 100 g

Rør citroncreme og hindbærmarmelade sammen. Tilsæt flormelis til konsistensen er som tyk honning.



Fremgangsmåde
Smør den ene langside af et kagestykke (f.eks. vanilje). "Lim" det næste kagestykke på - af den modsatte smagsvariant (f.eks. kaffe). Smør oversiden af de to kagestykker og læg nu en kaffevariant oven på vaniljen, smør siden og lim et stykke på, som så ligger oven på kaffevarianten.
Smør nu hele kagen (undt. enderne og den nederste flade) med creme og stil på køl. Husk at gemme creme til den sidste side/undersiden.

"Indpakning"
250 g overtræksmarcipan

Rul marcipan ud i et aflangt stykke, der passer til hele vejen rundt om kagen. Det er en god ide at klippe et stykke bagepapir ud i den rigtige størrelse og måle efter den.
Læg kagen i den ene ende, med bunden opad. Smør bunden og fold marcipanen rundt om kagen. Lad enderne mødes enten på midten eller langs den ene kant forneden. Sørg for at enderne mødes og "klistrer" sammen.
Stil eventuelt kagen på køl, så er det nemmere at skære den overskydende marcipan af enderne sammen med et lille stykke af kageenderne.
Nu ses det fine skakternet mønster med creme og marcipanen omkring.



Opbevar kagen i lufttæt æske på køl og skær kagestykker mens kagen er kølig, men server ved stuetemperatur, så smagene kommer rigtigt frem.

Det anbefales at se diverse videoer for at finde den nemmeste teknik.