mandag den 24. december 2018

De skønneste chokolader med lakridskaramel



Prøv dem, siger jeg bare...

Skallerne
250 g mørk eller lys chokolade
Bronze pulverfarve (f.eks. fra Odense Marcipan)

Start med at pensle formen. Vend formen på hovedet og bank overskydende pulver ud. Tør overfladen af formen.
Temperer chokoladen og fyld hullerne. Bank formen i bordet et par gange for at få chokoladen til at flyde helt ud og for at fjerne eventuelle luftbobler. Vend formen på hovedet og lad det overskydende chokolade falde ud - på et stykke bagepapir. Bank let i siderne af formen for at hjælpe mest muligt ud. Skrab overfladen helt ren og stil formen i køleskabet.

Lakridskaramel fyld
Nok til 48 stk (i diamantform)
1 tsk. lakridspulver
1 dl piskefløde 38%
125 g sukker
1/4 dl lys sirup 
1/4 dl vand 
1/4 tsk. flagesalt
20 g koldt smør 

Start med at hælde fløden op i en lille skål. Rør lakridspulver ud i fløden og stil til side.
Brug en pande med høj kant til at smelte sukker, sirup og vand. Lad det varme stille og roligt op ved svag varme. Rør ikke i det, bare lad det stå til blandingen starter med at karamellisere. Vip da panden en smule for at få alt smeltet. Når farven bliver mørkere og det begynder at dufte af karamel - temperaturen er her ca. 115-125 grader - tages panden væk fra varmen. Rør fløden i under omrøring, pas dog på, da det sprutter og bobler op. Varm let blandingen op mens der røres hvis der er krystaller. Tilsæt nu salt og koldt smør lidt af gangen. Hæld den flydende karamel op i en skål og stil på køl evt. til næste dag.
Skrab karamellen op i en sprøjtepose og fordel i chokoladeskallerne. Stil formen på køl mens den overskydende chokolade fra skallerne lunes. Fordel så over hullerne i formen og skrab overladen helt ren. Stil på køl i mindst 1 time.
De færdige chokolader opbevares i køleskabet.