lørdag den 9. november 2019

Efterårskage med havtorn



Kagen består af bløde kakaobunde og en lækker ganache med ristet pekannødder. Moussen med havtorn er meget syrlig, men passer godt til det søde indlæg i midten af kagen.
Her får du opskrifterne som jeg tilberedte dem, efter inspiration fra Maja Vase.

Kakaobunde

2 æg
75 g sukker
1/2 tsk vaniljesukker
60 g mel
20 kakao
springform 16 cm

Tænd ovnen på 200 C. Læg bagepapir i bunden af formen.
Pisk æg og sukker i 5 minutter så det bliver helt lyst. Bland mel, kakao, vaniljepulver og sigt det over æggemassen. Vend det hele stille og roligt sammen med en dejskraber. Hæld dejen i formen og stil den i den varme ovn. Sæt en træske i klemme i døren de første 5 minutter. Det gør, at kagen hæver mere jævnt.
Når kagen er bagt færdig efter ca. 20 minutter tages den ud og afkøles inden den tages ud af formen. Del kagen i 3 bunde (der bruges kun to).



Pekanganache
100 g pekannødder (ristet i 5 minutter i ovn ved 200 C)
100 g sukker
50 g Gold callebaut chokolade (eller mælkechokolade)
30 ml piskefløde

Smelt sukker i en lille gryde, rør lidt undervejs. Når det er smeltet og er blevet let gyldent, tages det fra varmen og nødderne vendes rundt i gryden. Hæld de nu karamelliseret nødder ud på et stykke bagepapir til afkøling.
Kør halvdelen til smør i en lille blender. Hak den anden halvdel til groft "sand".
Smelt chokoladen i microovn. Opvarm fløden til kogepunktet og hæld over chokoladen. Rør i midten til ganachen samler sig. Vend pekansmør og 2/3 af de hakkede pekannødder i. Fordel ganachen over 2 af bundene. Drys med de hakkede nødder på den ene. Læg dem sammen som en sandwich i den springform du bagte kagen i og stil i fryseren i en lille times tid.



Havtornmousse
250 g havtorn
2,5 spsk sukker
1 tsk vaniljepasta
2 spsk citron
3 husblas

2,5 dl. piske
3 tsk. vaniljesukker

Læg husblas i koldt vand. Stil til side.
Kog havtorn, sukker, vaniljepasta og citron op og lad det koge ca. 1 minut.
Si kogevandet fra, men gem ca. 1 dl. Mos bærrene gennem en si, så du kun får saften. Tilsæt ca. 1/2 dl. af kogevandet. Tilsæt husblas og lad køle af.
Ovenstående burde giv ca. 1,5 dl. havtornsaft.

Pisk fløden og vaniljesukker til blødt skum. Rør/vend havtornsaft i ca. 1/2 dl af gangen. Vend først mere saft i, når det forrige er blandet med flødeskummet.

Hæld op i formen og læg den frosne kagedel i. Moussen sætter sig hurtigt. Stil silikoneformen i fryser natten over.



Kagen blev i frossen stand sprayet let med brun chokoladespray fra SilikoMart og pyntet med kobberfarvet chokoladekugler og almindelige sukkerkugler.