mandag den 30. december 2019

Nytår - kransekage med macarons



Kransekagemasse
500 g ren rå marcipan
150 g flormelis
40 g pasteuriserede æggehvider

Rør flormelis og pasteuriserede æggehvider sammen på røremaskinen stille og roligt, så flormelisen ikke flyver ud over det hele. Rør herefter marcipanen, skåret i mindre stykker. Ælt det godt sammen på maskinen og pak det sammen i en tætsluttende plastpose. Lægges på køl i minimum 2 timer (kan opbevares i op til en uge).

Del portionen i 2 og rul hver portion til en lang rulle på 80 cm. Dette gør, at ringene bliver lige tykke, når du skærer dem ud. Pres den ene side let ned med håndroden, så der dannes en flad kant/side. Skær ud i de ønsket størrelser, start med 8, 10, 14, 16 cm osv. Husk en lille kugle til toppen af tårnet. De udskårne stykker samles på en bageplade beklædt med bagepapir. Pas på ikke at ødelægge formen. Jeg lavede dette tårn med største ring på 22 cm og fik derudover 6 stænger, som jeg lagde nougat inden i.

Når alle ringe er samlet lægges et stykke bagepapir på og med et meget lille forsigtigt pres lægges en bageplade ovenpå for at få alle ringe lige høje. Fjern bageplade og bagepapir igen. Læg den ekstra bageplade under den første, da kransekage nemt brænder på i bunden og derfor bør bages på dobbelt bageplade.

Bag ringene midt i ovnen 200 grader i ca. 15-18 minutter (indtil en let gylden farve). De vil stadig være lidt bløde når de kommer ud, men bliver faste efterhånden som de bliver kolde.
Prøv at samle tårnet, så du ved hvordan det står bedste og bliver mindst muligt skævt.



Sprøjte glasur
80-100 g sigtet flormelis
15 g pasteuriserede æggehvider

Pisk æggehvider og flormelis sammen indtil det får en så fast form, at det ikke fylder sammen når du fjerner piskeriset.
Det er en god ide at samle tårnet samtidig med at du pynter med glasuren. Start med at pynte den største ring. Når den næststørste ring er pyntet, sættes den på den største ring. De vil således "lime" sig til hinanden.

Lad den færdige kransekagetop tørre et par timer ved stuetemperatur, før den tildækkes med plastik, hvis den skal holde til en af de efterfølgende dage. Pynt den så med serpentiner, flag osv.

OBS Læg gerne de bagte kransekageringe i fryseren, når de er blevet kolde. Det bliver de kun bedre af. De kan også komme i fryser med glasuren på.

Macarons
Opskrift her