søndag den 5. april 2020

Stikkelsbærkage



En skøn sød kagebund med hvid chokolade, en syrlig stikkelsbærkompot, små knasende chokoladekugler og en stikkelsmousse.
Kagen er inspireret af DitteJulie men nedenstående opskrift er min version, hvor der er tilsat lidt ekstra knas.



Stikkelsbærkage
10 personer

Sirup
Til at pensle kagebunden med
0,5 dl. vand
0,5 dl sukker

Koges til sukker er helt opløst og stilles til afkøling.

Kagebund
100 g smør
100 g god, hvid chokolade
2 middelstore æg
50 g sukker (evt. lyst rørsukker, for ekstra sødme)
80 g sigtet hvedemel
Et nip salt

Springform 22 cm
Kageplast

Tænd ovnen på 200 grader. Smør en bageform 22 cm og læg et stykke bagepapir i bunden.
Smelt smør og chokolade i en lille tykbundet gryde. Æg og sukker piskes til massen bliver helt lys og luftigt. Hæld smør/chokoladeblandingen i en tynd stråle ned i æggemassen mens der røres roligt rundt. Tilsæt mel og salt, og vend det forsigtigt sammen med resten med en dejskraber. Hæld dejen op i formen og bag bunden 20-23 min. Lad bunden køle af i formen i 10 minutter inden den afkøles helt på en bagerist.
Rengør bageformen. Kom kagebunden tilbage i formen, og læg kageplast langs siderne. Pensl bunden godt med sukkersirup, det gør den ekstra fugtig. Prik evt. små huller i kagen først.

Stikkelsbærmousse og kompot
250 g frosne stikkelsbær
2 tsk. vaniljepasta
2,5 spsk sukker (evt. lyst rørsukker, for ekstra sødme)
saften og fintrevet skal fra 1/2 øko citron
1/2 dl vand
2,5 dl piskefløde

Crispearls fra Callebaut (knasende chokoladekugler) til at drysse på kompotten.

Bær, sukker, vand, citronsaft og citronskal samt vaniljepasta småkoges under låg i 10 min, herefter sigtes bærkompotten og saft, og opbevares i hver sin skål. Bærkompotten køles i køleskab indtil næsten kold. Når kompotten er afkølet, smøres den ud på kagebunden og der drysses med chokoladekuglerne.

Nu tilberedes moussen.
Læg husblas i blød i mindst 10 minutter.
Hvis bærsaften er blevet for afkølet, kan den lunes til "lillefinger-varm". Opløs husblas heri.
Pisk fløden til let skum. Vend forsigtigt bærsaften i flødeskummet af to omgange.

Fordel moussen oven på kompotten og stil i fryseren natten over.

Her ses først bunden med sirup, så med kompotten, så drysset med chokoladekugler og til sidst med moussen.