søndag den 26. november 2017

Havtornmousse med chokoladeglazeKagen gemmer på 2 slags kagebunde, men det var kun fordi jeg havde dem i fryseren i forvejen. Så var det lige til at gå til.

Vaniljebund
20 cm
2 æg
60 g sukker
45 g mel
½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker

Desuden ca. 5 spsk Nutella samt krymmel

Æg og sukker piskes lyst og luftigt.
Mel, bagepulver og vaniljesukker sigtes i, og massen vendes forsigtigt sammen til en samlet dej.
Dejen fordeles i en smurt springform på 22 cm, og bages ca. 10 min ved 180 grader.
Indpakkes i film, til den skal bruges – kan evt. fryses hvis den laves flere dage i forvejen.

Chokoladekagebund
16 cm
Opskriften findes her, dog i en meget stor portion. En hvilken som helst kraftig chokoladekage kan bruges. Bunden skal være ca. 2 cm tyk.

Havtornmousse
Til en form 20 cm
250 g havtorn
2,5 spsk sukker
2 spsk citron
3 husblas

2,5 dl. piske
3 tsk. vaniljesukker

Læg husblas i koldt vand. Stil til side.
Kog havtorn, sukker og citron op og lad det koge ca. 1 minut.
Si kogevandet fra, men gem ca. 1 dl. Mos bærrene gennem en si, så du kun får saften. Tilsæt ca. 1/2 dl. af kogevandet. Tilsæt husblas og lad køle af.
Ovenstående burde giv ca. 1,5 dl. havtornsaft.

Pisk fløden og vaniljesukker til flødeskum. Ikke for blødt flødeskum. Rør/vend havtornsaft i ca. 1/2 dl af gangen. Vend først mere saft i, når det forrige er blandet med flødeskummet.Hæld havtornmoussen i en form, pres chokoladebunden i, så bund og mousse er i samme højde (se ovenstående foto). Frys dette natten over.
På følgende foto ses kagen dybfrossen.Smør vaniljebunden på siderne med lunt Nutella (så er det nemmere at smøre jævnt ud). Pynt siderne med krymmel. Smør så et godt lag Nutella på toppen af vaniljebunden, sæt på et serveringsfad, og stil på køl.Chokoladeglaze
6 blade husblas
165 g hvidt sukker
150 g sødmælk
45 g glukosesirup
180 g mørk chokolade, finthakket

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 15 min. Bland sødmælk, glukosesirup og sukker i en gryde, og bring det i kog ved middelvarme, til sukkeret er opløst.
Chokoladen hældes i en høj skål/kande, helst med en hældetud. Den varme mælke/sukkerblanding hældes overchokoladen og husblas tilsættes (vredet fri for vand). Rør let. Lad det stå et minut og før så en stavblender langsomt ned i skålen, der holdes skråt ligesom stavblenderen (for at undgå luftbobler). Tønd først for blenderen når den er nede i væsken. Træk den langsomt og på skrå op igen, når det er blandet - igen for at undgå for mange luftbobler.
Lad glazen køle ned ved stuetemperatur, til den når en temperatur der hedder 32-35 grader, først da er den klar til at blive hældt over kagen.
Imens gøres den frosne mousse med den indstøbte chokoladebund klar på en omvendt stillet dyb tallerken, så du senere kan få fat under kagen og desuden fjerne overskydende glaze. Stil den dybe tallerken på en bagerist med en bradepande under. Bradepanden er for at opsamle den glaze, der er til overs og løber fra kagen. Bunden skal være klar samtidig med, at glazen er nået til de ca. 35 grader.

Fjern skindet på overfladen af glazen i skålen og hæld nu stille og roligt glazen over kagen, hvor du starter ude ved siderne, så de er sikre på at blive dækket. Fordel resten af glazen over midten af kagen. Hele denne seance skal ikke tage mere end et minuts tid, da glazen hurtigt vil sætte sig på den frosne kage.
Fjern nu glaze-"tråde under kagen med en paletkniv og løft forsigtigt kagen over på vaniljebunden.Stil hele den færdige - og frosne kage i køleskabet mindst 6 timer indtil moussen og chokoladebunden er tøet op.
Det er en super lækker kage. Den friske havtornmousse er en god makker til chokoladekagen og Nutellaen.Formen jeg har brugt hedder Eleganza og er fra SilikoMart. Købt hos Bagebixen.