søndag den 18. august 2013

Søndagsmacarons ... sesam og mocca


I fredags bagte jeg macarons - 4 slags. To af dem blev gode, de andre to fik nærmest konsistens af kransekage. Tænker at det måske er fordi jeg for første gang bagte med hvider fra almindelige æg til de kransekageagtige macarons? Heldigvis blev de andre to bagt med pasteuriseret æg.
I dag bagte jeg så igen. Denne gang forsøgte jeg at udskifte mandelmel med sesammel - og det er godt :) Det giver en liflig nøddeduft og smager også mere nøddeagtigt.

Opskriften er fra Chocolat
Ingredienser (12 små macarons)

43 g sesammel
75 g flormelis
40 g æggehvide
25 g sukker

Bland flormelis og sesammel.
Hæld æggehvide og sukker i en skål, og pisk ved laveste hastighed i cirka et minut.
Pisk derefter ved højeste hastighed i et par minutter – indtil marengsen danner bløde toppe. Si melblandingen og vend den rundt i hviderne. (Pres dejen mod siderne af skålen med en dejskraber – cirka 35 gange.)
Hæld blandingen i en sprøjtepose med rund tyl, og sprøjt små runde cirkler ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bank under bagepladen for at få eventuel luftlommer ud af kagerne.
Lad de ubagte bunde tørre ved stuetemperatur i cirka en halv time.

Bag dem ved 160 grader i cirka 12-14 min. De skal slippe bagepapiret ganske let, når du løfter på dem.



Jeg bagte også mocca-macarons. Opskriften er herfra.
(ca. 16 macarons)

1 æggehvide
50 g flormelis
30 g mandelmel
30 g sukker
1 tsk. kaffepulver (jeg brugte Espresso, den er meget fint blendet)
1 tsk. cacaopulver

Bland flormelis, mandelmel, kaffepulver og cacao. Rør det godt sammen.
Pisk æggehvide og sukker til det danner bløde toppe. Si melblandingen og vend den rundt i hviderne. (Pres dejen mod siderne af skålen med en dejskraber – cirka 35 gange.)
Hæld blandingen i en sprøjtepose med rund tyl og sprøjt små runde cirkler ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bank under bagepladen for at få eventuel luftlommer ud af kagerne.
Lad de ubagte bunde tørre ved stuetemperatur i cirka en halv time.

Bag dem ved 160 grader i cirka 12-14 min. De skal slippe bagepapiret ganske let, når du løfter på dem.

Af fyld brugte jeg ganache af karamelchokolade og appelsinchokolade. Desuden en ganache med hindbær.


Chokoladeganache:
Hak ca. 100 g chokolade fint (brug enten lys, mørk, caramel, appelsin ...)
Bring ½ dl fløde i kog, og hæld det over chokoladen.
Vent et øjeblik, og rør rundt – indtil chokoladen er smeltet.
Lad det køle af til det får en tilpas konsistens. Stil det evt. lidt i køleskab.

Hindbær: giv ½ dl. hindbær et opkog. Lad vandet løbe fra i en si. Vend frugtkødet i en ganache med mørk chokolade.

Par macaronsbundene 2 og 2, fyld ganache på den ene bund og læg dem sammen.