søndag den 14. maj 2023

Mors Dag kage


En ualmindelig lækker sag med ristet hasselnødder, mousse lavet på karamelliseret hvid chokolade (Gold) og med et frisk cremet passionsfrugtindlæg.
Kagen tilberedes over et par dage, da der er elementer, der skal fryses undervejs.
Den frosne kagen bliver pyntet med karamelglaze og den pynt man selv har lyst til. Her er det små chokoladeflager fra Callebaut langs kanten, tuilles dej tilberedt i en form med det fine hul-mønster og friske blomster.
Kagen er set hos Daisys Kageri, men med ændringer i opskriften herunder. 

Passionsfrugtcreme
1/2 blad husblas
145 g hvid chokolade (gerne Callebaut)
2 alm. æggeblommer (gem hviderne til kagen)
20 g sukker 
80 ml piskefløde 
6 passionsfrugter, hvor frugtkød/kerner er siet fra
16 cm kagering med husholdningsfilm i bunden, placeret på en frysefast plade.

Udblød husblas i iskoldt vand. Skrab frugten ud af passionsfrugterne og si saften fra. Gem kernerne*
Over en lille gryde med simrende vand, smeltes chokoladen. Fjern det fra varmen. I en anden skål røres æggeblommer og sukker sammen. Varm fløde og passionsfrugtsaften op til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde/saft over ægge/sukkerblandingen og rør det kort sammen. Hæld det hele tilbage i gryden. Under omrøring varmes blandingen op til 84 grader. Sigt så cremen ned i en ny skål. Kram husblas fri for vand og tilsæt cremen. Hæld nu cremen over den smeltede chokolade, bland og fordel i kageringen. Stil kageringen i fryseren i et par timer, hvorefter endnu mere passionsfrugt tilføres med dette indlæg:

Passionsfrugtindlæg
1/2 blad husblas
15 g sukker
Saft og kerner fra 4 passionsfrugter 

Læg husblas i blød i iskoldt vand. Lad sukker og saft/kerner simre et par minutter i en lille kasserole. Si kernerne fra og tilsæt husblas i saften. Tilsæt nu ca halvdelen af kernene og hæld over passionsfrugtcremen i fryseren. Stil tilbage i fryseren.

Ristet hasselnøddebund 
125 g hasselnøddekerner
125 g  sukker 
70 g æggehvider 
1 tsk. vaniljepasta  (evt. fra Dr. Oetker)
1 tsk. mel 
1 springform 16 cm

Indstil ovnen på 200 C. Rist  hasselnødder i ovnen til de dufter, det tager ca. 7-8 min. Gnid skallen af i et let fugtigt viskestykke. Afkøl.
Blend nødderne groft og hæld dem i en skål sammen med sukker, vaniljepasta og de 2 æggehvider. Rør det grundigt sammen med melet.
Bag bunden i formen, hvor der er bagepapir i bunden i ca. 22 minutter. Lad kagen køle af i formen, hvorefter bunden tages ud, formen rengøres og fryses med kagen i.

Karamelmousse
3 blade husblas
300 g Gold chokolade (karmelliseret hvid chokolade)
1,5 dl letmælk 
3 dl piskefløde 
Silikoneform 18 cm

Stil silikoneformen i køleskabet.
Læg husblas i blød i iskoldt vand.. Over vandbad smeltes chokoladen. Hæld vandet ud og varm mælken op til kogepunktet i gryden. Tilsæt husblas og rør det ud. Hæld over chokoladen ad 3 omgange, hvor der røres grundigt men roligt i blandingen, så den samler sig.
Pisk fløden til let skum og tilsæt den også ad 3 omgange i chokoladeblandingen. Vend det roligt sammen, for at bibeholde luften i fløden.
Tag silikoneformen ud og hæld 1/3 del i. Sørg for at banke luftbobler ud. Hvis moussen er meget flydende stilles den i køleskab/fryser til den har sat sig. Læg så passionsfrugtindlægget i med kerne-siden nedad. Hæld den resterende mousse i. Lad denne sætte sig, til du kan lægge nøddebunden i uden at den synker for langt i. Den skal kunne flugte med kageformens kant. Stil hele kagen i fryseren til næste dag. 

Karamelglaze - til 2 kager i denne størrelse
OBS beregn ca. 40-50 min til at opnå rette temperatur
6 blade husblas
150 g Gold chokolade
1 dl piskefløde 
0,5 dl vand 
150 g glukosesirup 
150 g sukker 

Udblød husblas i iskoldt vand.
Chokoladen hældes i en høj beholder
Varm piskefløde, vand, glukosesirup og sukker til kogepunktet. Kram husblas fri for vand og rør det i den varme blanding. Hæld over chokoladen i beholderen og lad det stå et minuts tid. Hold beholderen på skrå og før langsomt stavblenderen ned for at undgå luftboboler. Stil beholderen oprejst igen.
Hold stavblenderen helt ned i bunden og bevæg den ikke, mens der blendes. Når alt er blandet holdes beholderen igen på skrå og stavblenderen fjernes forsigtigt.
Dæk glazen med husholdningsfilm på overfladen. Når glazen måler 36 C fjernes film forsigtigt og eventuelle luftbobler kan skrabes væk fra overfladen. 
Tag nu kagen ud af fryseren og fjern formen. Placer kagen på fx et glas eller skål oven på et stort fad, hvor overskydende glaze kan opsamles. Hæld glazen stille over kagen, start i siderne og gå så ind mod midten. Lad den dryppe af. Fjern glazetråde under kagen med en lun paletkniv.
(overskydende glaze kan opbevares i køleskabet en uges tid eller fryses til en anden gang.)

Flyt kagen til serveringsfadet og lad den tø langsomt op i køleskabet i nogle timer - højst til næste dag, da glazen ellers vil aftage i glans. Pynt kanten med chokoladeflager og chokoladepynt.

*Kernerne koges et par minutter med 30 g sukker, afkøl og gem på køl. De bliver knasende og kan tilføjes f.eks. i passionsfrugtindlægget i denne kage, på morgenmaden eller i kager.