mandag den 10. april 2017

Mynte- og hindbærmacaronsMacarons smager himmelsk, men kan være super drilske at tilberede. Nedenstående opskrift er rimelig simpel og giver fine macarons. Husk at rengøre alle gryder, skåle og piskeris med eddike eller citronsaft inden brug. Dette fjerner eventuelle rester fra fedtstoffer, hvilket vil ødelægge marengsen, der er vigtig for at få fine macarons.

Macarons
Bunde
ca. 30 macarons, str. 3-4 cm
75 g mandelmel (fint blendet afskallet mandler)
75 g flormelis
1/2 tsk grøn eller rød spiseligt pulverfarve
25 g æggehvider

75 g sukker
25 g vand
25 g æggehvider

Sigt flormelis, mandelmel og pulverfarve i en skål, og rør 25 g æggehvide i blandingen med en træspartel.
Kom vand og sukker i en lille gryde, og varm det op til 117°C. Pisk resten af æggehviderne stive i en skål, og hæld den 117°C varme sukkerlage i æggehviderne i en tynd stråle under piskning. Pisk videre, indtil marengsen er afkølet (ca. 50°C)
Vend lidt marengs i mandelblandingen, og vend derefter resten i – forsigtigt. Hæld massen i en sprøjtepose med rund tyl. Sprøjt små cirkler ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad bundene hvile i ca. 30 min., indtil de føles tørre at røre ved.

Bag dem i 150 grader i ca. 15 min. Lad dem stå et par minutter ude af ovnen på den varme bageplade inden de overføres til en rist til fuldstændig afkøling.Mynteganache
100 g hvid chokolade
1/2 spsk sukker
10-12 mynteblade
50 ml piskefløde
1/2 spsk glukosesirup

Hak den hvide chokolade og smelt forsigtigt i en microovn eller over vandbad.
I en morter stødes mynteblade med sukker indtil det bliver en puré og sukker er opløst. Myntepuré, fløde og glukose koges op i en lille gryde og hældes over den smeltede chokolade gennem en si.
Rør i midten af ganachen indtil den begynder at samle sig. Rør så i større cirkler indtil ganachen er helt samlet. Stil på køl i et par timer eller til næste dag.
Tages ud ca. 45 min før brug.

NB - hvis du hellere vil bruge mørk chokoladen kan fløde og chokolade erstattes af lige dele chokolade og fløde, dvs. 100 g mørk chokolade og 1 dl. piskefløde.

De originale opskrifter kan findes hos den dygtige Maja Vase. Ovenstående er en kombination/halvering af to af opskrifterne.

Hindbærganache
1 dl piskefløde
75 g mørk chokolade
ca. 1/2 dl hindbærsirup (eller hindbærmarmelade uden kerner)

Hak chokolade og smelt forsigtigt i en microovn eller over vandbad. Opvarm piskefløde til kogepunktet og tilsæt til den smeltede chokolade ad to omgange. Rør i midten af skålen, til ganachen samler sig. Rør så i større cirkler indtil ganachen er helt samlet. Tilsæt hindbærsirup, lidt ad gangen, til du har en smag, du er tilfreds med. Stil på køl i et par timer eller til næste dag.
Tages ud ca. 45 min før brug.

Macaronbunde samles to og to i ens størrelser. På den ene bund sprøjtes mynteganache med en sprøjtepose med rund tyl. Pas på ikke at sprøjte for meget på. Prøv dig frem.
Pres forsigtigt de to bunde sammen og lad de små macarons hvile i køleskab - gerne til næste dag.

Færdige macarons kan opbevares i køleskab et par dage. Bundene uden ganache kan opbevares i en lufttæt beholder en uges tid. Alternativt kan de fryses. De tøer så hurtigt op, at de kan fyldes og samles næsten direkte fra frost.