fredag den 19. oktober 2018

Moussekage med jordbær og rabarber



En dejlig frisk og blød mousse af sommerens jordbær og rabarber på en mørk og kraftig bund af Mudcake (chokoladekonfektkage). På kagebunden er der smurt lidt ganache med smag af lime. Perfekt til en efterårsferie.

Mudcake
str. Ø20 cm, 10 personer
130 g smør
130 gmørk chokolade
3 tsk. Nescafe pulver
95 ml vand
75 g selvhævende mel*
75 g almindeligt mel
30 g kakao
1/4 tsk. natron
300 g sukker
2 æg
5 tsk. rapsolie
70 ml kærnemælk**

Bages ca. 60 min i denne størrelse

Tænd ovnen på 160 grader og smør en 20 cm bageformen og fór den med bagepapir.
Smør, chokolade, vand og kaffe blandes i en gryde og smeltes ved lav varme.
Mel, selv-hævende mel, kakao og natron sigtes sammen i en skål. Tilsæt sukker og bland det hele godt.
Æg, olie og kærnemælk røres/piskes sammen med en gaffel.
Bland ægge/kærnemælks-massen og chokolade/smør-massen med resten. Brug en stor ske eller dejskraber.
Fordel dejen i bageformen og bag den midt i ovnen ca. 60 minutter. Hold ovndøren lukket det meste af bagetiden, da kagen ellers kan falde sammen. Først når det meste af bagetiden er gået kan man kigge ind og teste om den er færdig.

Når kagen er afkølet helt, pakkes den tæt ind i husholdningsfilm og opbevares i køleskab indtil brug. Skær toppen af den kolde kage, så bunden har en tykkelse på ca. 2 cm. Udstik bunden med en ring så den bliver 16 cm.

*Selv-hævende mel: 215 g mel, 2½ tsk. bagepulver og 3/4 tsk. fint salt. Blandes og bruges i opskriften.
**Har du ikke kærnemælk, kan du blande 1½ dl. almindelig mælk med 1 spsk. ren citronsaft og lade det stå i ca. 10 min. Rør rundt efter endt tid.



Hvid ganache med lime
100 g hvid chokolade
50 g piskefløde
saft fra 1 lime (også revet skal, hvis du ønsker kraftig limesmag)
evt. hvide knasende chokoladekugler (Crispearls fra Callebaut)

Smelt chokoladen. Opvarm fløden til lige under kogepunktet. Rør fløden i den varme chokolade og rør til sidst limesaft (og evt. skal) i.
Stil til afkøling til ganachen tykner.

I bunden af den rengjorte springform (Ø20 cm) spændes et stykke bagepapir ud så det ligger stramt fast mellem bunden og selve ringen. Læg herpå et stykke kagepap og fór siderne med kageplast.
Smør den kolde ganache på den udstukne 16 cm kagebund og drys med chokoladekugler. Læg kagebunden med ganache i midten af formen. Stil på køl til moussen er klar.



Jordbær/rabarbermousse
(moussen sætter sig hurtigt, så kage og ganache skal være klar når moussen er tilberedt)
4 blade husblas
3 dl. frosne jordbær
3 dl. frosne rabarber i små stykker
100 g lyst rørsukker
1 dl græsk yogurt 2%
4 dl. piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand.
Kog jordbær og rabarber med sukker til sukkeret er opløst og bærrene helt bløde. Si saften ned i en skål og tilsæt den opblødte husblas. Lad det afkøle til det er lunt.
Rør yogurt ud i den lune saft og pisk så fløden til bløde toppe. Vend forsigtigt saften ned i fløden.
Fordel moussen først langs siderne af formen/kagen, så over kagen. Smør overfladen glat ud eller form et mønster. Stil kagen på køl mindst 3 timer (eller natten over).



Servering
Fjern springformen og løft kage og pap over på et serveringsfad. Tag forsigtigt kageplast af langs siderne. Pynt kagen som du synes, her er det blot nogle marengskys og lidt skovsyre. Vær opmærksom på, at marengs kan smelte/blive bløde hvis de står for længe på kagen.