fredag den 1. november 2019

Spiralkage med pistacie, timian og limemousse



Frisk kage med en sød pistacie-kagebund og et lag med hvid chokoladeganache tilsat lime, timian og knasende chokoladekugler. Moussen, der omkranser det hele er en frisk limemousse. Første bid er overraskende, og så vil man bare have mere...
Kagen er samlet i en form med spiralmønster fra SilikoMart, der hedder Vortex.

Pistacie nøddebund
6 personer
Kagering str. 15 og 16 cm
75 g smør
100 g hvid chokolade eller Callebaut Gold chokolade
1,5 æg
80 g rørsukker
1/2 tsk. vaniljepasta
25 g hvedemel
et nip salt
35 g hakket pistacienødder

Indstil ovnen på 175 C. Smør kageringen på 16 cm og beklæd bunden, så dejen ikke løber ud.
Hæld lidt vand i en lille gryde og smelt smør og chokolade i en skål herover.
Pisk imens æg, sukker og vaniljepasta til det bliver helt lyst, ca. 5 minutter. Bland mel og salt.
Rør det smeltede smør og chokolade i dejen sammen med mel og salt. Rør til det er lige knapt blandet. Tilsæt nødderne og vend kort sammen.
Hæld i formen og bag i midten af ovnen i ca. 25 min. Test med en tandstik. Der må gerne hænge lidt dej fast på en tandstik.
Lad bunden køle helt af og udstik en cirkel med en kagering på 15 cm. Pres let på kagen, så den bliver lidt mere flad. Hvis bunden er blevet meget høj, skæres der vandret igennem med en skarp kniv i den kolde kage, så den max er 2 cm høj.

Ganache med lime og timian
100 g hvid chokolade
30 ml piskefløde
10 g glukosesirup
8 friske øko timian kviste
25 ml limesaft (1 lime)
Evt. hvide Crispearls chokoladekugler fra Callebaut
Kageplast

Hak chokoladen helt fint.
Kog fløde, glukose og timian op. Si det over chokoladen og lad det stå et minuts tid. Rør i midten af skålen til ganachen samler sig. Rør til sidst limesaften i. Rør til en helt glat konstistens opnås. Lad det køle til det får en mere fast konsistens.

Beklæd kageringen på 15 cm med husholdningsfilm i bunden og sæt elastik rundt om for at holde filmen på plads. Beklæd indersiden af kageringen med kageplast. Læg kagebunden i og sæt i fryser indtil ganachen er blevet mere fast. Smør så den mere faste ganach over bunden og drys med chokoladekugler. Stil bund med ganache i fryseren 1-2 timer.

Limemousse
4 blade husblas
70 ml limesaft (ca. 4 stk)
100 g sukker
2 tsk vaniljepasta
4 dl piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand.
Kog limesaft med sukker og vaniljepasta til sukkeret er helt opløst, ca. 4 minutter. Opløs husblas heri. Lad den køle af til ca. 20 grader.
Pisk fløde til den lige netop trækker spor. Vend den nu kun lune sirup i fløden af 3 omgange.
Hæld moussen 3/4 op i silikoneformen. Tag kagebunden ud af fryseren og fjern den fra kagering og kageplast. Læg den med kagebunden opad oven i moussen og lad bund og mousse flugte.
Stil formen i fryseren natten over.



Pynt kagen med glaze eller som her hvid chokoladespray, mens den er dybfrossen og stil til optøning i køleskabet på serveringsfadet i mindst 4 timer. Pynt som du synes.