torsdag den 31. december 2020

Nytårskage med citron og lakrids

En skøn lille kage - med masser af smag. Inderst findes en kagebund a la mazarin med både hvid chokolade, marcipan og lakrids. Herpå en cremet lakridsganache og yderst en frisk citronmousse.

Lakridskagebund
(6-8 personer)
80 g sukker
80 g blødt smør
2 æg
60 g groft hakket hvid chokolade
2 tsk. lakridsgranulat
25 g hvedemel
75 g marcipan, groft revet

Desuden
1 springform str. 17 cm
1 udstikker, str. 15 cm
1 silikoneform str. 18 cm

Tænd ovnen på 180 grader. Smør bunden i en lille springform, str. 17 cm og læg et stykke bagepapir.
Pisk blødt smør med sukker til det bliver lyst og fluffy. Tilsæt så et æg af gangen. 
Sigt mel over marcipanen og vend det i dejen sammen med lakrids og den hvide chokolade.
Fordel dejen i formen og bag den i ca. 25minutter. Test med en tandstik og hold øje med overfladen, at den ikke bliver for mørk.
Køl først kagen af i bageformen, herefter på en rist. Når kagebunden er helt afkølet udstikkes en cirkel på 15 cm, så den mørke kant skæres fra. Sæt bunden i fryseren.

Lakridsganache
120 g hvid chokolade
100 ml piskefløde
4 tsk lakrids sirup 
Kageplast

Kog fløde op til det simrer småt langs kanterne. Tilsæt chokoladen og rør til chokoladen er smeltet.
Hæld det i en skål og rør lakrids i. Lad det køle af til stuetemperatur. Sæt et stykke kageplast omkring kagen og hæld en passende mængde af ganachen på den kolde bund fra fryseren og sæt den tilbage i fryser i mindst en time.

Citronmousse
3 blade husblas
Saft fra 3 citroner
Reven skal fra 1 citron
110 g sukker
2 1/4 past æggeblomme
3,75 dl piskefløde

Læg husblas i blød i iskoldt vand. Riv skallen fra citronen ned i en lille gryde og tilsæt siet saft fra 2 citroner. Kog op sammen med sukker til sukker er smeltet. Tag gryden af varmen og lad det køle af i 5 minutter. Tilsæt æggeblommerne og stil tilbage på svag varme. Rør energisk i gryden mens det tykner en smule. Rør konstant i ca. 5-7 minutter. Hæld nu citronsaften i en skål og tilsæt husblas. Lad det køle af i 20 minutter. Pisk fløden til let skum og rør først 3 store spsk skum ud i den lune saft. Vend herefter det hele sammen med en dejskraber.
Hæld mousse 3/4 i silikoneformen og læg den frosne bund med ganachen ned ad i midten af formen, så den flugter med moussen. Hvis moussen er meget lind, stil den da først 5-10 minutter i køleskab, eller vil lakridsbunden falde for langt ned i moussen.  Stil formen i fryseren natten over, eller mindst 6 timer.

Glaze
Opskrift her
Tilsæt 2 tsk guldglimmer inden glazen blendes.

Stil kagen til optøning på serveringsfadet i køleskabet i ca. 5-6 timer. 


Chokoladebånd
100 g mørk chokolade
1  rund metalkagering str. 15,5 cm
Kageplast
Silikoneunderlag

Klip kageplast, så det passer rundt om kagen + et par mm ekstra.
Temperer chokoladen og smør den ud i et tyndt lage på kageplasten, der ligger på et silikoneunderlag for at holde det fast. Lad chokoladen sætte sig en smule. Sæt kageplasten rundt om kageringen og lad chokoladen størkne på køl, Fjern forsigtigt chokoladebåndet fra ringen og før det ned over kagen inden servering. Pynt som du ønsker, her er brugt gyldne blade (se her for opskrift) og guldkugler.