torsdag den 31. december 2020

Pynt til kage mv (tuillesdej)

Fine små blade og grene af dej. Ganske nemme at tilberede og hvis formen er forberedt korrekt, så smutter både blade og grene ud af formen efter bagning. Man kan også bruge en ske til at forme f.eks. runde oblater eller smøre dejen lidt ud som i en fjer.

Her er brugt forme fra Pavoni, der hedder hhv. Bonsai, Leaf og Plume og nedenstående opskrift dækker  en gang til alle 3 forme.


Tuilles
30 g smør
30 g æggehvide
30 g sukker
30 g mel
Evt. guldstøv eller lidt madfarve (pastafarve)

Formene pensles meget let med olie. Tænd ovnen på 175 C.
Smør smeltes og stilles til side til det er lunt. Bland sukker og mel og evt. guldstøv (eller madfarve). Tilsæt æggehviden og rør det hele sammen med en dejskraber til der ikke er klumper. Rør smør i af et par omgange.
Smør dejen ud over hullerne i formene og sørg for at komme godt ned i alle mønstrene. Det er nemmest med en paletkniv. Skrab overskydende dej af. Bag midt i ovenen i 6 minutter for Plume-formen og 8 minutter for Bonsai og Leaf. Hold øje - de må ikke tage farve.
Vip formen ud på køkkenbordet og fjern forsigtigt formen. Løft i en ene ende og hjælp evt. bladene ud med en lille kniv.

Lad blade og grene køle af enten på en bagerist eller over en buet form, f.eks. et tomt køkkenrullerør eller skaftet fra en gryde ske. Når bladene er kolde og har stået et stykke tid, vil de blive hårde og holde faconen.

Der kan efterpensles med lidt guldstøv for større glimmer effekt, når bladene er helt kolde.