lørdag den 16. januar 2021

80 års fødselsdag

Min skønne mor blev 80 år og det fejrede vi med en talkage. Den bestod af 2 mørdejsbunde og havde fyld af en lækker frisk limecreme. Nederste bund havde desuden karamel, marmelade og friske hindbær og blåbær i midten.

Hvid chokoladecreme (2 x opskrift)
5 dl piskefløde
250 g hvid chokolade 
3 blade husblas
Revet skal fra 2 lime

Udblød husblas i koldt vand mens du tilbereder resten.
Smelt chokoladen i microovn. Varm derefter fløden til kogepunktet. Hæld fløden over chokoladen ad 3 omgange. Tilsæt husblas der er vredet fri for vand. Rør det i den varme creme. Dæk cremen med husholdningsfilm helt nede på overfladen, og sæt på køl i mindst 6 timer.
Pisk forsigtigt den kolde creme og vend den revne limeskal i. Fyld i en sprøjtepose med ønsket tyl.

Mørdejsbunde
140 g flormelis
1 tsk vaniljesukker
2 tsk bagepulver
300 g blødt smør (stuetempereret)
500 g hvedemel
1 dl vand

Sigt og bland de tørre ingredienser grundigt. Tilsæt det bløde smør og rør det ind i dejen. Når smørret er næsten rørt ud, tilsættes vandet lidt af gangen. Saml dejen hurtigt til sidst med hænderne og pak den ind i en pose eller husholdningsfilm. Læg i køleskabet mindst en time.

Tænd ovnen på 190 grader alm. varme. Tag dejen ud ca. 15 min før du skal udrulle den. Rul ud i ca. 2-3 mm tykkelse (dejen hæver lidt i ovnen) på et stykke bagepapir, der overføres med til bagepladen. Dejen er for skrøbelig at flytte rundt med.
Udstik/skær din figur. Husk der skal 2 bunde til hver figur. Bag figurene i ca. 15-18 min, til kanterne er let gyldne. Lad bundene køle helt af på en bagerist inden du samler kagen. Hvis du først samler kagen på et andet tidspunkt pakkes bundene lufttæt ind. Denne portion gav 2 tal str. A4 rullet ud med en tykkelse på 3 mm. Der blev også lidt dej tilovers til små portionskager.



Karamellen er Dulce de leche (se her) og skovbærmarmelade.