lørdag den 31. december 2011

Svejtsisk marengssmørcreme (SMBC opskrift)

Brug den som frosting på cupcakes eller smør din kage op med den. Du kan ændre den med alverdens forskellige smagsvarianter, f.eks. smeltet chokolade, appelsinpaste, citronskal, pebermynte essens mv.
Denne opskrift giver nok til 12 alm. størrelse cupcakes, 24 små cupcakes eller 2 kager str. 26 cm.

SMBC
4 middelstore æggehvider
250 gram sukker
Et nip salt
250 gram stuetempereret smør
Et par dråber vaniljeekstrakt eller 2 tsk. citronessens

Det kan til slut tilføjes 150-200 g smeltet og afkølet chokolade. Brug enten mørk, lys eller hvid.

Ønskes f.eks. hindbærcreme (med hvid chokolade), man der gives 250 g frosne hindbær et opkog. Hæld gennem en si, så kun de våde bær er tilbage. Pres derefter bærrene gennem en sigte og gem selve bærsaften/puréen. Smid kornene fra bærrene væk. Lad pureen fra bærrene køle af. Tilsættes efter hvid chokolade er blandet i cremen.

Æggehvider, sukker og salt piskes godt sammen i en skål, der står i en gryde med simrende vand. Pisk/rør hele tiden under opvarmningen, så æggehviderne ikke koger.

Efter ca. 7-8 min, når blandingen er varm og sukker er opløst (mål evt med et sukkertermometer 60-70 grader), tages skålen af varmen. Hæld sukkerlagen i en røremaskine og pisk lagen op til fuld volumen, og bliv ved til blandingen (nu marengs) er kold.

Skift piskeris ud med padlen. Tilsæt smør i små tern (1 tern ad gangen) og til sidst vaniljen, mens der røres ved middel hastighed. Blandingen vil falde sammen og se ud, som om den er skilt. Bliv ved med at piske, til smørret er helt indarbejdet i marengsen og har givet en jævn, let og blød struktur.

Chokoladecreme

Tilsæt den afkølede og smeltede chokolade og hæld forsigtigt i smørcremen mens der røres i cremen. Hvis chokoladen er for varm, smelter smørret og så vil smørcremen falde helt sammen. Skulle det ske, sæt da cremen i fryseren i ca. 20 min og pisk derefter videre. Hvis chokoladen danner små klumper i cremen (dvs. cremen er for kold i forhold til chokoladen) så kan cremen presses gennem en si.

Denne smørcreme er stabil i 1-2 dage ved stuetemperatur (ikke mere end 15 grader). Ellers kan den fryses i op til to uger.