onsdag den 1. august 2018

Macarons med blåbær og hindbær



Disse skønne macarons fik gæsterne til min fødselsdag i år.
Inden i de lilla macarons gemmer der sig blåbærmos og blåbærganache, og i de lyserøde er der hindbærmos og hindbærganache.
Jeg har brugt en opskrift fra Maja Vase som udgangspunkt, men har ændret lidt og nedenstående er som jeg tilberedte dem.

Macaronsbunde
ca. 40 skaller
150 g mandelmel
150 g flormelis
55 g æggehvider
lidt lilla pastafarve

150 g sukker
50 ml vand
55 g æggehvider

Sigt mandelmel og flormelis i en skål, og tilsæt 55 g æggehvide og pastafarve. Rør blandingen godt sammen med en træspatel. Bring sukker og vand i kog i en lille gryde, og varm det op til 118 grader. Pisk de resterende 55 g æggehvide stive i en skål, og hæld den 118 grader varme sukkerlage ned i æggehviderne i en tynd stråle under piskning. Pisk videre, til marengsen er sej og blank og næsten afkølet. Vend lidt af marengsen i mandelblandingen, så den bliver smidig, og vend derefter forsigtigt resten i. Kom dejen i en sprøjtepose med en lille, rund tylle, og sprøjt små cirkler ud på en bageplade med bagepapir. Bag bundene i først 5 minutter med ovnlågen på klem, så med lukket ovnlåge i 10 min ved 150 grader, og lad dem køle helt af.

Blåbærmos eller hindbærmos
100 g blåbær eller hindbær
50 g sukker
1/2 tsk. vaniljesukker
lidt citronsaft

Kom blåbær, sukker, vaniljesukker og citronsaft i en lille gryde, og bring det i kog. Lad det småkoge i ca. 10 minutter. Blend det en smule, så der stadig er større stykker frugtkød. Hæld så mosen på glas, og stil det i køleskabet i til det er afkølet og tyknet.



Ganache
150 g hvid chokolade
50 ml piskefløde
20 ml bærpuré (blåbær eller hindbær, der er kort kogt op og siet fri for kerner)
10 ml citronsaft (dog ikke til hindbær-versionen, hvor der bruges 10 ml. mere puré)

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde, bærpuré og evt. citronsaft til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen. Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Stavblend. Kom ganachen i køleskabet i 2-3 timer eller natten over. Fyld ganachen i en sprøjtepose med lille, rund tylle, og sprøjt cirkler ud på halvdelen af bundene. Kom lidt bærmos i midten. Saml kagerne med de resterende bunde. Stil kagerne i køleskabet i mindst 24 timer, så de når at 'smelte' sammen.