mandag den 23. december 2019

Dråbe chokolader med guld og sølv



To slags chokolader formet som dråber. Den mørke med sølv indeholder karamel med en mild lakridssmag og den lyse med guld indeholder karamel med mandler og sesam praline.

Opskrifter
200 g lys chokolade eller
250 g mørk chokolade

Puds formen med vat. Det gør chokoladen ekstra skinnende.
Effekten med sølv og guld er fremkommet ved at bruge hele blade af hhv. sølv- og bladguld. Når man køber sølv- eller bladguld i ark, sidder det på et stykke papir.
Tag et ark guld eller sølv og pres forsigtigt bladet ned i chokoladeformens huller ved at trykke på det papir bladet sidder på. Sørg for at det sidder helt fladt fast i hullet. Fordel i alle formens huller. Formen er nu klar.
Temperer chokoladen og fordel den i formen. Bank formen i bordet et par gange. Vend så formen på hovedet og lad overskydende chokolade falde ud på et stykke bagepapir.
Stil formen køligt til chokoladen har sat sig.

Karamelfyld med mild lakridssmag
110 g sukker
75 g glucose sirup
20 g vand
125 g fløde
10 g smør
Et nip salt
1/2 tsk vaniljepasta
3 spsk sød lakridssirup samt lidt stærk lakridspulver (afhængig af ønsket styrke)

Kog sukker, glucose sirup og vand til det når præcis 185 grader.
Når temperaturen er ca. 130 g varmes fløde, smør, salt og vaniljepasta til det næsten koger.
Når temperaturen på sukkerblandingen er 185 grader, tages det af varmen og flødeblandingen tilsættes af 3 omgange. Pas på - det bruser op, rør med en træske med langt skaft.
Det hele varmes nu op til 115 grader, hvorefter gryden fjernes og der tilsætts der tilsættes lakrids. Karamellen hældes i en skål, der tåler høj varme og lad det køle helt af.

Karamelfyld med mandler og sesam praline
Karamel som i opskrift med lakridssmag
50 g mandler, ristet i ovn i ca. 5 min, hakkes til små stykker
30 g sesam praline

Sesam praline
50 g sukker
20 g sesam
Smelt sukker på panden til det bliver let gylden. Tilsæt sesam og rør rundt. Hæld ud på bagepapir og læg med det samme et nyt stykke bagepapir over. Rul ud til en tykkelse på ca. 1-2 mm. Fjern øverste bagepapir igen. Når det er let afkølet brækkes det i mindre stykker og blendes til groft eller fint krymmel.

Fordel den afkølede karamel i chokoladeskallerne, så der er ca. 2-3 mm luft til skallernes kant. Lad gerne skaller med fyld stå til dagen efter.
Temperer den resterende/overskydende chokolade og fordel over hullerne. Bank formen i bordet og skrab formen godt for overskydende chokolade, og stil på køl i mindst 30 minutter.
De færdige chokolader opbevares køligt.