fredag den 31. december 2021

Macarons med Oreo og jordbær

Oreo
100 g past æggehvider
100 g sukker
100 g mandelmel
100 g flormelis
30 g Oreo-krummer (delt i hhv. 20 g og 10 g)

Tør røreskål, piskeris og andet du vil benytte af med eddike. Klargør 2 bageplader med bagepapir. Gør en sprøjtepose med rund tyl klar også.
Bland flormelis med mandelmel og sigt det ned i en skål.
Bland æggehvider og sukker i en skål, der tåler varme. Over simrende vand røres i blandingen til sukker er opløst. Det tager ca. 3-4 minutter. Hæld blandingen i en røremaskine og pisk først ved lav hasigtighed 1 minut, så mellem hastighed 2 minutter og til sidst halv-høj hastighed til der danner sig spidse toppe, når du  dypper piskeriset ned og tager det op og holder det oprejst.

Hæld mandelmel/flormelis og de 20 g Oreo-krummer i skålen og vend det hele sammen med stille bevægelser. Når blandingen falder fra en dejskraber mens du kan danne flere 8-taller i træk uden dejen "knækker/brydes", så er blandingen klar.
Sæt passende dutter på bagepladen, bank bagepladen ned i bordet et par gange så eventuelle luftbobler forsvinder, drys let med de 10 g Oreokrummer og stil pladerne med macarons til tørre i et tørt lokale i 30-45 min (til du kan røre ved dem uden at få dej på fingeren).
Bages ved præcis 162 grader i 17-18 minutter. Bag en plade ad gangen. Lad dem stå på den varme bageplade mens de køler af på køkkenbordet. Saml dem 2 og 2, der passer sammen i størrelse.


Ganache

130 g Gold chokolade
80 g piskefløde
1 lille drys groft salt
30 g fint blendet Oreo låg (uden cremen)
25 g små chokoladedråber

Smelt chokoladen. Kog piskefløde op til lige under kogepunktet og rør 1/3 i chokoladen. Rør i midten til ganachen samler sig inden resten af fløden tilsættes. Tilsæt lidt salt, Oreo-krummer og små chokoladedråber. Bland det hele og køl af til ganachen har en konsistens som kan holde facon når den sprøjtes på et macaron-låg.




Jordbær macarons
Samme fremgangsmåde som ved Oreo, dog uden Oreo. Tilsæt lidt rødt pulverfarve i dejen, når den vendes sammen.

Ganache med jordbær puré

130 g frosne jordbær
50 g sukker
2 spsk cironsaft
1/2 tsk vaniljepasta
1 spsk Maizena
1 spsk koldt vand

Lad jordbær simre med sukker, citronsaft og vaniljepasta i 6-8 minutter. Mos bærrene let i gryden. 
Rør Maizena med koldt vand og tilsæt. Kog kort op og lad det passere gennem en si, mens du moser bærrene for at få mest mulig saft ud. Bland begge dele sammen igen. Du kan også vælge at tage de moste bær fra, hvis du ikke ønsker kerne i din puré.

100 g mørk chokolade
100 g piskefløde

Smelt chokoladen. Kog piskefløde til lige under kogepunktet og rør 1/3 i chokoladen. Rør i midten til ganachen samler sig inden resten af fløden tilsættes. Bland det hele og køl af til ganachen har en konsistens som kan holde facon når den sprøjtes på en macaron.

På den ene halvdel (det ene låg) sprøjtes en ring af chokoladeganache. Fyld hullet i midten med jordbær puré. Saml med den anden halvdel og stil på køl. Lad dem stå 1-2 døgn før de serveres.


Macaronsopskriften er fra Tacosandpies
Ganache er mine opskrifter.