torsdag den 18. maj 2023

Flødeboller med knas og citronkiksebund


Forårsagtige mini-flødeboller farvet i hvid, lilla, lyserød og grønne farver støbt i gold chokolade, der er en karamelliseret hvid chokolade. Fyldet er klassisk skum og lidt knas fra Pralin Feuilletine og den lille bund har en frisk citronsmag. 
De blev serveret sammen med nogle lækre Oreo-macarons.

Citronbunde
Fint revet skal fra 1/2-3/4 citron
40 g blødt smør
80 g hvedemel
25 g flormelis
1 hel æggeblomme

Sigt mel og flormelis i en skål. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt det hurtigt sammen til en dej. Læg dejen i en plastpose, mas dejen flad og læg i køleskabet i 1 times tid.
Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir og udstil 21 bunde, der passer i formen.
Bages ved 200 C i ca 10-12 minutter. Hold øje med farven, de må ikke blive for mørke.

Flødebolleskum
125 g hvidt sukker
60 g glukosesirup
35 g vand (eller ufortyndet saft, fx bærsaft)
Evt. pralin feuilletine

Varm sukker, sirup og vand op til 100 C. Så piskes piskes
75 g past. æggehvider i en helt ren røreskål og
15 g sukker tilsættes når hviderne skummer.

Når sukker, sirup og vand måler 118 C tilsættes det i hviderne i en tynd stråle langs kanten,  mens der piskes. Lad herefter alt piske i 10 min - indtil en sej skum opnås. 
Fyld lidt skum i flødebolleskallerne, fyld evt. lidt pralin feuilletine i, fyld så mere skum i, men lad der være god plads til bunden. 
Lad formen med de fyldte flødeboller stå ca. 30 min inden de lukkes med chokolade.
Når flødebollerne er kommet ud af formen, kan man forsigtigt smelte bunden på en varm kasserolle, der er vendt om med bunden opad og hurtigt dyppe flødebollerne i krymmel.

Oreo macarons
100 g past æggehvider
100 g sukker
100 g mandelmel
100 g flormelis
30 g Oreo-krummer (delt i hhv. 20 g og 10 g)

Tør røreskål, piskeris og andet du vil benytte af med eddike. Klargør 2 bageplader med bagepapir. Gør en sprøjtepose med rund tyl klar også. Blend Oreo (incl. cremen).
Bland flormelis med mandelmel og sigt det ned i en skål.
Bland æggehvider og sukker i en skål, der tåler varme. Over simrende vand røres i blandingen til sukker er opløst. Det tager ca. 3-4 minutter. Hæld blandingen i en røremaskine og pisk først ved lav hasigtighed 1 minut, så mellem hastighed 2 minutter og til sidst halv-høj hastighed til der danner sig spidse toppe, når du  dypper piskeriset ned og tager det op og holder det oprejst.

Hæld mandelmel/flormelis og de 20 g Oreo-krummer i skålen og vend det hele sammen med stille bevægelser. Når blandingen falder fra en dejskraber mens du kan danne flere 8-taller i træk uden dejen "knækker/brydes", så er blandingen klar.
Sæt passende dutter på bagepladen, bank bagepladen ned i bordet et par gange så eventuelle luftbobler forsvinder, drys let med de 10 g Oreokrummer og stil pladerne med macarons til tørre i et tørt lokale i 30-45 min (til du kan røre ved dem uden at få dej på fingeren).
Bages ved præcis 162 grader i 17-18 minutter. Bag en plade ad gangen. Lad dem stå på den varme bageplade mens de køler af på køkkenbordet. Saml dem 2 og 2, der passer sammen i størrelse.

Fyld til macarons
130 g gold chokolade
80 ml piskefløde
Et lille drys groft salt
30 g blendet Oreokiks (uden fyld)
25 g små chokolade dråber (kan undlades)

Smelt chokoladen og tilsæt næsten kogende piskefløde. Rør sammen til en ganache. Tilsæt salt og de blendet Oreokiks. Lad det afkøle og fyld i macarons. Drys inden sammenlægning med chokoladedråber.