søndag den 29. november 2015

Ris a la mande - som kage


1. søndag i advent fik jeg besøg af søde og dejlig mennesker, som jeg forkælede med hjemmelavet æbleskiver og ris a la mande-kage.


Opskriften fandt jeg på nettet, hvor den findes i mange udgaver. Jeg valgte og tilpassede en opskrift, som vi kan li' den i vores familie.

Jeg har også tilføjet en anden version, her bruges pebernødder som bund og gløgg som top i stedet for kiks og kirsebærsauce.


Ris a la mande kage

Springform 20 cm
Kageplast til at fore formen med

Grøden
200 g grødris
1,5 dl vand
1 l mælk
2 vaniljestænger, delt i halve
4-5 spsk sukker
3 dl. piskefløde
150 g hakket mandler
3 blade husblas
Springform og kageplast

Bunden
12 Digestive kiks (eller 250-300 g pebernødder)
50 g smeltet smør

Kirsebærsauce
1 karton kirsebærsauce* (eller 2 dl. færdiglavet gløgg)
1-2 spsk vand
1 blad husblas (eller 2, hvis du har valgt gløgg)
*del saucen og bærrene i hver sin skål

Pynt
Hakket mandler

Grøden
Hvis du har godt tid, kan du tilberede grøden på gammeldags manér: Kog ris og vand sammen i et par minutter. Tilsæt mælken, sukker og de 2 vaniljestænger, der er delt i halve. Kog mælken op under omrøring og lad det koge i 5 min. Pak et viskestykke om låget og sæt det på gryden, så det lukker helt tæt. Sæt gryden i en flamingoæske og pak håndkælder tæt rundt om. Luk flamingoæsken med låg. Lad det hele stå i 4-5 timer. Grøden vil stadig være lun efter tiden i kassen. Smelt nu husblas, der er opblødt i koldt vand i mindst 10 minutter. Smelt med det vand der hænger ved. Bland grundigt med den lune grød. Pres vaniljekornene ud af vaniljestængerne og rør rundt.
Lad grøden køle af.
PS Er grøden lidt for tynd efter tiden i flamingokassen, så kan den lige gives et lille opkog inden der tilsættes husblas.

Eller tilbered grøden sådan: Kom en vand i en gryde sammen med grødris. Kog op. Tilsæt mælken, sukker og vaniljestænkerne og rør rundt, indtil det koger. Skru ned for varmen og lad det stå med låg på i 45 min – rør rund en gang imellem. Tilsæt husblas, der er opblødt i koldt i vand i 5-10 minutter. Køl risengrøden af.

Når grøden er blevet kold, piskes fløde til skum og vendes i grøden. Tilsæt de hakkede mandler.

Bunden
Kom kiksene i en pose og knus dem med en kagerulle eller lignende til de er helt smulret.
Bland kiksene med smeltet smør. Pres blandingen ned i springformen, der er foret med kageplast.

Hæld 1/3 af risengrøden på bunden, fordel så kirsebær fra kirsebærsaucen på bunden og herefter resten af risengrøden, glat overfladen og stil på køl.

Kirsebærsauce
Varm sauce og vand langsom op med husblas (ikke opblødt) til husblas er smeltet. Lad saucen køle let af. Hæld den stille og roligt over kagen, så der ikke dannes luftbobler og stil på køl.
Når geleen er stivnet, trækkes plastfolien forsigtigt af og kagen pyntes med lidt hakket mandler på toppen.
Tag kagen ud af køleskabet ca. 20 før servering.

Gløgggele
Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min. Varm imens 1 dl gløgg til lige under kogepunktet, tag gryden af varmen og smelt husblassen heri. Køl af med resten af gløggen. Lad blandingen køle af i ca. 15 min. og hæld meget forsigtigt geléen over kagen i springformen og lad den stå i yderligere ca. 1 time i køleskabet.



Kagen smager dejligt af ris a la mande og kan bruges som dessert her i juletiden.



Vi hyggede og smovsede - og gæsterne fik deres adventskurve :)