søndag den 30. oktober 2016

BlåbærflødebollerEfter at have set Bagedysten fik jeg lyst til at prøve kræfter med Blomsterbergs solbærflødeboller (som hos os blev til blåbærflødeboller). Py ha det var jo ikke sådan lige til. Det tog i hvert fald lang tid.

Hvis man vælger at sætte et frisk hindbær indeni flødebollen, så skal de spises forholdsvis hurtigt. Mine billeder er taget dagen efter de blev færdige og jeg kan se, at bærret allerede afgiver lidt saft, men hold nu op hvor smager de godt.
Chokoladen blev vellykket og giver et skønt knæk, når den brydes. Skummet smager skønt, hindbærret giver bare en dejlig oplevelse og den knasende kiksebund giver lige det sidste.
Jeg er forelsket♥♥♥


Jeg bagte bundene dagen før og pakkede dem kolde ind i sølvpapir. Original opskriften giver mange - rigtig mange - bunde. Så nedenstående opskrift på bundene er halveret i forhold til den oprindelige.Bundene
175 g hvedemel
66 g flormelis
95 g blødt smør
1/2 stang vanilje
1/2 stk. stort æg
4 g bagepulver
18 g kakaonibs

evt. 12 stk. store friske hindbær

Blend først kakaonibs fint. Ælt herefter alle ingredienserne ultra kort sammen med hænderne eller på røremaskine med dejkrog, til en ensartet dej. Pak dejen ind i en pose og stil dejen koldt i 15 minutter inden udrulning.
Rul dejen ud, evt. på en silikonemåtte eller mellem 2 stykker bagepapir, i 3 mm's tykkelse i en lille bitte smule mel. Kommer der FOR meget mel på dejen under udruldning, vil skummet ikke kunne fæstne. Udstik dejen med en glat udstikker (diameter 5 cm) og læg dejcirklerne med lidt afstand på en bageplade med bagepapir på. Bag bundene i en 170 grader varm ovn til de er let gyldne ca 12-15 minutter. Afkøl bundene på en rist.

Skummet
250 g hvidt sukker
75 g vand
110 g glukose
140 g past. æggehvider (ca. 4 1/4)
15 g hvidt sukker
0,25 stang vanilje (eller 1 tsk. vaniljesukker)
20 g frysetørret blåbær

Gør en kasserolle, sukkertermometeret og en bagepensel fuldstændig rene. Fjern evt. rester af fedtstof med eddike på en klud.
Kom 250 g sukker, vandet og glukosen op i en kasserolle, og tænd for blusset ved høj varme. Hold øje med kasserollen, indtil indholdet for alvor koger, og skru så ned til middel varme.
Kog sukkermassen, til den er præcis 117 grader (brug et sukkertermometere), og tag gryden af varmen. Imens karamellen koges, flækkes vaniljestangen på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases på bordet med en anelse sukker med kniven, således at kornene skilles ad. Kør derefter de frysetørrede blåbær til pulver på en minihakker.
Bland de 15 g sukker med æggehviderne og pisk dem kort på røremaskinen. Hæld den 117 grader varme sukkermasse ned i æggehviderne, MENS der stadig piskes let. Skru nu røremaskinen op på højeste hastighed og pisk i ca. 6-8 minutter, til skummet bliver ’fast og sejt’.

Vend til sidst det hjemmelavede vaniljesukker eller vaniljesukker og blåbærpulveret i skummet, og rør forsigtigt rundt til skummet er ensartet. Kom skummet op i en engangssprøjtepose med en stor glat tylle, ca 18-20 mm.Dyp bunden af hindbærrene i blåbærskum og sæt dem godt fast i midten af hver ’kiks’. Sprøjt nu blåbærskummet ovenpå i smukke, ens høje toppe (noget nemmere sagt end gjort!). Jeg holdt sprøjteposen ovenpå hindbærret og lod skummet folde sig ud over bærret og ned på bunden, herefter løftede jeg posen mens jeg stadig sprøjtede skummet ud, så flødebollen kunne få lidt højde. Lad flødebollerne hvile og afkøle på køkkenbordet ca. 1 time før de bliver overtrukket med chokolade. Så danner de en "hinde" og holder faconen, når de dyppes i den lune chokolade.Overtræk
500 g hvid chokolade
50 g kakaosmør (blødgør chokoladen lidt)
lidt frysetørret bær (alle kan bruges)
Lidt hakket (usaltet) pistaciekerner

Hak al chokoladen fint. Smelt halvdelen forsigtigt i en skål over et varmt vandbad (ikke kogende vand) til 48-50 grader. Kom den anden halvdel af den finthakkede chokolade sammen med det finthakkede kakaosmør op i en anden skål.
Hæld halvdelen af den smeltede chokolade op i skålen med den finthakkede chokolade og kakaosmør, så de to stille og roligt smelter sammen under omrøring. Tilføj mere og mere af den smeltede, varme chokolade, hvis det er nødvendigt. Den nu tempererede chokolades arbejdstemperatur er 30-32 grader.
Dyp hver flødebolle i den tempererede chokolade, der den rundt i en skrå vending, når den tages op. Hvis den tages lodret op, kan fyldet risikere at falde af. Stil flødebollen på bagepapir og drys herefter med knuste frysetørrede bær og hakkede pistaciekerner inden chokoladen størkner. Gentag med resten af flødebollerne.

Tip: Flere steder på nettet sælger de forskellige ingredienser, kakaosmør, frysetørret bær og kakaonibs.

Der blev også nogle små "kys" (uden bær), hvor skummet blev sprøjtet ud med en stjernetyl.


Original opskriften kan ses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar