lørdag den 31. december 2016

Godt nytår - med champagnekage



Så blev det den sidste dag i året 2016 og aftenen skal nydes med denne skønne Nytårskage. Kagen består af en midterkage med nøddemarensbund og jordbærmousse. Den lille kage er så støbt ind i champagnemousse og til sidst pakket ind i en kant af hvid chokolade med guldglimmer. Oven på kagen findes 12 chokoladediamanter af hvid og mørk chokolade penslet med spiseligt guld og glimmer. Ønsker du ikke alkohol i kagen, kan du i stedet for champagnemousse lave ren hyldeblomstmousse, se opskrift længere nede.





Opskriften er inspireret af den dygtige Maja Vase.
Herunder gengives opskriften i min fortolkning.

Til kagen skal der bruges en kagering på hhv. 12 og 16 cm. Det kan være en kant fra springform eller en moussering.
Der skal ligeledes bruges kageplast og en passende plads i fryseren. Kagen skal påbegyndes senest 2 dage før servering og tages ud af fryser i god tid til pyntning og optøning (minium 5 timer).
Vil du som jeg pynte med chokoladediamanter, skal disse også støbes i god tid og pensles med guld pulverfarve og glimmer.
Slutteligt skal der bruges spiseligt bladguld og hvid chokolade samt bobleplast eller alm. kageplast i 7 cm højde.

Nytårskage
Marengsnøddebund
50 g smuttede mandler, blendet til mel
50 g smuttede mandler, hakket groft
1 past. æggehvide
50 g sukker
30 g hvid chokolade (smeltes og smøres senere på kagebunden)
1 kagering/springform 12 cm med film i bunden

Jordbærmousse
3 blade husblas
300 g frosne jordbær
30 g sukker
Korn fra 1 vaniljestang
Saft fra 1 stor eller 2 små limefrugter
100 ml piskeflløde
100 g græsk yoghurt 2%
Kagering med film i bunden/en springform med film i bunden 12 cm

Champagnemousse
4,5 blade husblas
200 ml champagne
60 ml koncentreret hyldeblomstsaft (eller 1,5 dl. hvis du undlader champagne)
Saft af 2 limefrugter
300 ml piskefløde
1 kagering/springform 16 cm med film i bunden og kageplast indvendigt langs kanten

Pynt
Evt. 150 g hvid chokolade
Spiseligt guld

Marengsnøddebund
Tænd ovnen på 200 grader. Pisk æggehvide med 50 g sukker - bliv ved til marengsen er sej og kan holde formen. Vend de hakkede/blendede mandler i og fordel massen på bagepapir i en cirkel på 12 cm, ca. 1 cm tyk.
Bag bunden i ca. 15-18 minutter. Lad bunden afkøle på bagepapiret på en rist. Løsn den forsigtigt når den er blevet kold.

Jordbærmousse
Udblød husblas i iskoldt vand i mindst 10 minutter. Kog jordbær, sukker, vaniljekorn og limesaft op og lad det herefter simre ved svag varme i 5-8 minutter. Blend til purée og tilsæt husblas, der er vredet fri for vand. Rør godt rundt. Sigt jordbærpuréen gennem en si, så korn sies fra. Lad puréen køle til fingervarm.
Pisk fløden til let skum og tilsæt yoghurt. Pisk videre. Vend til sidst jordbærpurée i med rolige bevægelser.
Hæld jordbærmoussen i kageringen på 12 cm og sæt i fryser i minimum 2 timer.

De 30 g hvid chokolade smeltes og smøres på overfladen af marengsbunden. Læg bunden med chokoladen nedad på den frosne jordbærmousse og frys igen.

Champagnemousse
Udblød husblas i iskoldt vand i mindst 10 minutter. Varm champagne, hyldeblomstsaft og limesaft op. Vrid husblas fri for vand og smelt i den varme champagne. Lad den køle af til håndvarm.
Pisk fløden til let skum og vend champagnen i. Fordel halvdelen af champagnemoussen i formen på 16 cm, der er foret med kageplast og frys i mindst 30 min.
Placer herefter den frosne jordbærmoussekage på champagnemoussen med bunden opad. Fordel resten af champagnemoussen i hulrummet omkring jordbærmoussekagen langs kanten. Sæt kagen tilbage i fryseren natten over.

Tag kagen ud den næste dag og sæt den på det fad, du ønsker at servere kagen på. Ønsker du som jeg en chokoladekant på kagen, kan der smeltes ca. 150 g hvid chokolade. Klip et stykke kageplast eller bobleplast ud i en størrelse, der passer i omkreds og højde til kagen. Smør den lune chokolade ud på plasten og lad den tørre indtil du kan røre chokoladen uden at få chokolade på fingeren. Løft kageplasten forsigtigt op i begge ender og sæt omkring den stadig frosne/iskolde kage. Vær klar - det størkner omgående. Lad chokoladen stå 5 minutter og træk så forsigtigt plasten af.
Pynt toppen som du ønsker.



Her er kagen som den ser ud indeni:


Slutteligt et lille blik på den kransekage min datter fik med nytårsaften til veninderne. Opskriften er fra Mette Blomsterberg. Jeg har brugt Anton Berg marcipan.


Kransekagemasse
500 g ren rå marcipan
150 g flormelis
40 g pasteuriserede æggehvider

Rør flormelis og pasteuriserede æggehvider sammen på røremaskinen stille og roligt, så flormelisen ikke flyver ud over det hele. Rør herefter marcipanen, skåret i mindre stykker. Ælt det godt sammen på maskinen og pak det sammen i en tætsluttende plastpose. Lægges på køl i minimum 2 timer (kan opbevares i op til en uge).

Del portionen i 2 og rul hver portion til en lang pølse på 80 cm. Dette gør, at ringene bliver lige tykke, når du skærer dem ud. Pres den ene side let ned med håndroden, så der dannes en flad kant/side. Skær ud i de ønsket størrelser, start med 8, 10, 14, 16 cm osv. Husk en lille kugle til toppen af tårnet. De udskårne stykker samles på en bageplade beklædt med bagepapir. Pas på ikke at ødelægge formen. Jeg lavede dette tårn med største ring på 22 cm og fik derudover 6 stænger, som jeg lagde nougat inden i.

Når alle ringe er samlet lægges et stykke bagepapir på og med et meget lille forsigtigt pres lægges en bageplade ovenpå for at få alle ringe lige høje. Fjern bageplade og bagepapir igen. Læg den ekstra bageplade under den første, da kransekage nemt brænder på i bunden og derfor bør bages på dobbelt bageplade.

Bag ringene midt i ovnen 200 grader i ca. 15-18 minutter (indtil en let gylden farve). De vil stadig være lidt bløde når de kommer ud, men bliver faste efterhånden som de bliver kolde.
Prøv at samle tårnet, så du ved hvordan det står bedste og bliver mindst muligt skævt.

Sprøjte glasur
80-100 g sigtet flormelis
15 g pasteuriserede æggehvider

Pisk æggehvider og flormelis sammen indtil det får en så fast form, at det ikke fylder sammen når du fjerner piskeriset.
Det er en god ide at samle tårnet samtidig med at du pynter med glasuren. Start med at pynte den største ring. Når den næststørste ring er pyntet, sættes den på den største ring. De vil således "lime" sig til hinanden.

Lad den færdige kransekagetop tørre et par timer ved stuetemperatur, før den tildækkes med plastik, hvis den skal holde til en af de efterfølgende dage. Pynt den så med serpentiner, flag osv.

OBS Læg gerne de bagte kransekageringe i fryseren, når de er blevet kolde. Det bliver de kun bedre af. De kan også komme i fryser med glasuren på.