torsdag den 21. februar 2019

Blåbærtærte



En smuk tærte med mørdejsbund af sorte sesam, der giver en let nøddesmag. Læs opskriften igennem så du har ingredienserne parat og afvejet. Så er det lige til ...
Opskriften er oprindelig fra den dygtige Maja Vase, men jeg har ændret i opskriften og beskrevet den som jeg har tilberedt den:

Blåbærtærte
8 personer, tærteform 20 cm

Mørdejsbund
25 g ristede sorte sesamfrø (og 25 g til frangipanen)
125 g hvedemel
50 g flormelis
75 g koldt smør i tern
1 nip salt
1/2 æg

Rist alle sesamfrøene i ovnen ved 200 C i ca. 5 minutter. Hold øje og rør lidt rundt i frøene.
Blend de afkølede sesamfrø til mel og bland 25 g med hvedemel, flormelis, smørtern og salt i en blender/foodprocessor. Blend det hurtigt sammen, så det ligner groft sand. Tilsæt det halve æg og ælt hurtigt sammen med hænderne. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir så dejen kan dække bunden samt ca. 2 cm op af kanten på formen. Lad bunden blive mellem bagepapiret og lad den hvile i køleskabet i minimum 60 minutter. Smør din tærteform og overfør dejen til formen. Prik huller i bunden med en gaffel og stil i køleskab igen.

Sesamfrangipane
25 g ristede sorte sesamfrø
30 g peanutmel (eller mandelmel)
50 g hvidt sukker
50 g blødt smør
1 æg
1 nip salt

Tænd ovnen på 175 grader.
Bland den resterende halvdel (25 g) sesamfrø med peanutmel (eller mandelmel), sukker, blødt smør, æg og salt i en skål. Rør det godt sammen og fordel blandingen på den kolde tærtebund. Bag tærten i ca. 25-30 minutter til den er gylden i kanterne. Stil til afkøling.



Blåbær og citronganache
200 g god hvid chokolade (f.eks. fra Odense)
50 ml piskefløde
40 ml blåbærpuré
saften fra 1 citron, smag til
Evt. en anelse lilla pastafarve

Blåbærpuré: Kog 100 g blåbær med 50 g sukker. Når bærrene er blevet helt bløde, tilsættes 1/2 tsk vaniljesukker. Hæld saften fra i en skål og pres bærrene, så saften kommer ned i den øvrige væde. Lad det afkøle.
Smelt chokoladen i en skål. Kog fløde og blåbærpuré op til kogepunktet, og hæld den over chokoladen, mens der røres i midten af skålen med en dejskraber. Pas på ikke at røre så voldsomt, at der kommer alt for mange luftbobler. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver blank. Smag til med citronsaften, og blend ganachen- igen forsigtigt så der ikke kommer luftbobler. Fordel oven på tærten, og lad ganachen sætte sig. Evt. til næste dag.
Tag kagen ud ca. 30 min før servering, så den ikke er så kold.

Pynt
Rød skovsyre
Sukker kugler