søndag den 18. oktober 2020

Banankage med karamelmousse og glaze





















En kage, der emmer af efterår... simpel og smuk i farverne.
Kagen kan holde sig i et par dage, når den opbevares i køleskabet. Husk dog at tage den ud i god tid før servering, gerne 1 time.

Kagebund
1 meget moden banan
1 æg
70 g sukker
50 g mel
1/2 tsk bagepulver
Lidt salt
50 g smør
50 g peanut butter, crunchy
40 g mørk hakket chokolade
1/2 spsk hvedemel (blandes med chokoladen)

Evt. lidt hakket peanuts (giver salt til smagen)

3 spsk Nutella (når kagen er bagt og kold)
Evt. Callebaut Crispearls (mælk eller mørk)
1 bageform 16 cm

Tænd for ovnen på 200 C. Smør formen og læg bagepapir i bunden.
Smelt smør og lad det køle lidt af.
Pisk æg og sukker i mindst 5 minutter ved høj hastighed. Bland mel og bagepulver og sigt det i æggemassen. Tilsæt salt. Vend det sammen stille og roligt uden at slå luften ud af ægget.
Tilsæt det afkølede smør.
Mos bananen og rør den sammen med peanut butter. Vend det i dejen. Bland til sidst chokolade med mel i.
Bag bunden midt i ovnen ca. 20-25 minutter og lad den køle helt af i bageformen på en bagerist. Befri kagen fra formen og sæt bunden i fryseren i mindst en time, hvorefter den smøres med Nutella og drysses med de små chokoladekugler. Sæt bunden i fryseren igen.


Karamelmousse
2 blade husblas
150 g Gold chokolade (fra Callebaut)
50 g lys chokolade (fra Callebaut)
4 dl piskefløde - delt i 1,5 dl og 2, 5 dl
1 silikoneform 18 cm

Læg husblas i koldt vand. Hæld chokolade og 1,5 dl. fløde i en lille kasserolle og varm op til chokoladen netop er smeltet. Rør hele tiden, så chokoladen ikke brænder på. Tag gryden fra varmen og tilsæt husblas, der er krammet fri for vand. Rør det sammen og lad det blive stuetempereret. Pisk 2,5 fløde til let skum og vend det roligt sammen med chokoladen af 3-4 omgange. Lad moussen stå koldt til den har sat sig en smule, men ikke for meget. Læg den frosne kagebund i bunden af silikoneformen (med Nutellaen opad). Hæld moussen over kagen og stil kagen i fryseren natten over.

Glaze
6 blade husblas
150 g lys chokolade, f.eks. flødechokolade fra Callebaut
1 dl piskefløde
1/2 dl vand
150 g hvidt sukker
150 g glukosesirup 
Evt. 2 dråber brun pastafarve

Læg husblas i koldt vand. Hak chokoladen fint og hæld den i en høj kande, der passer til en stavblender i størrelsen. Varm sirup, fløde, sukker og vand op til kogepunktet og tilsæt vredet husblas uden vand.
Sæt kanden på skrå (for at undgå luftbobler) og hæld stille den varme blanding over chokoladen. Lad det stå øjeblik. 
Hold igen kanden på skrå og før forsigtigt stavblenderen ned i. Stil kanden oprejst og blend mens blenderen hele tiden er under blandingen/nede i bunden af kanden. Når alt er blandet føres stavblenderen stille op af kanden igen, igen uden at lave luftbobler. Dæk overfladen med husholdningsfilm og lad glazen køle ned til 36 grader.
Tag kagen ud af fryseren og formen og stil kagen på et glas eller en lille skål med en stor tallerken under til at opsamle overskydende glaze.
Hæld stille den lune glaze over den iskolde kage og lad den dryppe af inden eventuelle tråde af glaze under kagen fjernes med en lun paletkniv. Overfør forsigtigt kagen til et serveringsfad.
Lad kagen tø op i køleskabet ca. 6 timer. Pynt og server kagen ved stuetemperatur, så kommer de forskellige smage bedst frem.

Kagen her er pyntet med chokoladeblade, der er formet på friske blade. Bladene rengøres og tørres fuldstændigt. Smør et helt tyndt lag madolie på bagsiden af bladet og dup det meste væk igen. Temperer mørk chokolade og smør det over den olieret bagside. Lad det størkne fuldstændigt og fjern så forsigtigt bladet fra chokoladen. Bladene kan pensles med guld.

Overskydende glaze kan opevares i køleskab i en lille skål dækket med husholdningsfilm på overfladen i ca. 1 uge. Lunes op igen til en anden lille kage.