mandag den 1. marts 2021

Lime, jordbær og pistaciekage med karamelglaze


En kage med masser af smag og tekstur - den er sød og syrlig, blød og cremet og så har bunden lidt bid fra nødderne. Kagen har flere forskellige indlæg, så der skal beregnes frysetider. Det anbefales at starte 2 dage før servering. 



Hvis kagen skal glazes, skal der efterfølgende beregnes en optøningstid på 6 timer i køleskab.
Kagen er dog det hele værd - virkelig lækker.
Kagen er set i Bagedysten, men herunder er min variant.


Kagebund
25 g hvid chokolade, hakket
65 g hvidt sukker
2 delte æg (hvider og blommer for sig)
30 g fint blendet pistacienødder (mel)
30 g mandelmel
1 lime, skalle herfra
lidt salt

En bageform str 18 cm
Kagering 16 cm
Desuden kageplast

Tænd ovnen på 175 C, alm. varme. Smelt chokoladen. Blend pistacienødderne til helt fint mel, bland med mandelmel, salt og timian. Riv limeskallen fint.
Pisk æggeblommerne med sukker i nogle minutter. Vend melblandingen og den afkølede chokolade i. Pisk æggehviderne stive og vend det forsigtigt sammen med resten.
Fordel i en 18 cm springform med bagepapir i bunden. Bages i ca. 20 min.  Lad kagen køle af. 
Udstik en cirkel på 16 cm. Fór en kagering med kageplast og læg kagebunden heri. Stil på køl.

Pistaciecreme
100 g  hvid chokolade
25 g  pistacienødder
5 g smør
Evt. 40 g  Callebaut Crispeals hvide

Rist nødderne i ovnen i 4 minutter ved 200C. Afkøl. Blend til helt fint mel. Smelt chokoladen og rør smør i. Tilsæt nøddemel. Fordel på kagebunden og drys med Crispearls. Stil på køl.

Jordbærkompot
200 g jordbær (frosne)
25 g  sukker
1 spsk lime eller citronsaft
0,5 blad husblas

Læg husblas i blød i koldt vand. Kog jordbær stille op med citronsaften. Når bærrene er møre, sies saften fra i en skål. Bærrene blendes helt kort. Bland sukker i og tilsæt 1 spsk af bærsaften. Rør husblas ud i den lune kompot. Fordel over den kolde kagebund og stil på frost.

Cremeaux med Gold chokolade (karamelsmag)
6 g glukose
12 g  æggeblommer
50 g  fløde
30 g  sødmælk
70 g  gold chokolade, fint hakket
0,5 blad husblas

Læg husblas i blød i koldt vand. Afvej glukose og æggeblommer. Lun glukosen let (ikke over 30 grader). Bland med æggeblommerne. Kog mælk og fløde op, lad det køle af til 70 grader. Tilsæt glukose og æggeblommer og rør energisk til blandingen når 80 C. Rør husblas i og hæld over den hakkede chokolade. Lad blandingen smelte sammen og rør den glat. Hæld over jordbærkompotten. Stil tilbage på frost.

Limemousse
5 blade  husblas
150 dl  limesaft
170 g  (rør)sukker
3 dl piskefløde
150 g  græsk yoghurt
1 tsk vaniljesukker
1 silikoneform str. 18 cm

Læg husblas i blød. Kog sukker og limesaft op og rør til sukker er opløst. Opløs husblas heri. Stil til side til siruppen kun er lillefingervarm.
Pisk fløde med vaniljesukker til det danner bløde toppe. Vend yoghurt i og tilsæt lidt i den lune sirup. Rør det sammen. Vend siruppen i flødeskummet ad 3 omgangen. Moussen er meget flydende, og skal lige sætte sig inden kagebunden kan komme i. Kan med fordel stilles i køleskab indtil den begynder at sætte sig. Hold øje at den ikke sætter sig for meget, men den må ikke være for tynd - den skal kunne holde kagebunden.
Hæld nu mousse i silikoneformen  til lidt over halvvejs. Læg forsigtigt den frosne kagebund med indlæg i moussen, med kagebunden opad. Sørg for at moussen flugter med kagebunden i formen. Fordel resten af moussen i små figurforme til pynt på kagen. Alt sætte på frost natten over.

Glaze - med Gold chokolade
6 blade husblas
150 g Gold Callebaut chokolade (karamelsmag)
1/2 dl vand
150 g glukose sirup
150 g sukker
En høj kande
Stavblender
Termometer

Læg husblas i blød i koldt vand. Hæld chokoladen op i den høje kande.
Kog vand, sirup og sukker op og tilsæt husblas, vredet fri for vand. Hæld det over chokoladen. Efter et øjeblik føres stavblenderen forsigtigt ned i kanden, mens den holdes på skrå. Stil kanden op igen til lodret og tænd blenderen. Hold blender og kande stille mens der blendes. Når alt er blandet stilles kanden igen på skrå og blender tages forsigtigt op. Dette er for at undgå luftbobler.
Dæk overfladen med husholdningsfilm, men lad termometer stå nede i, så du kan holde øje.
Når temperaturen er ca. 37 C tages kagen ud og gøres klar på et glas, der står på et fad/tallerken. Hæld glazen over kagens kanter og herefter ud over hele kagen. Lad glazen dryppe af og fjern glazetråde under kagen med en varm paletkniv.
Løft forsigtigt kagen over på et serveringsfad. Stil fadet i køleskabet i 6 timer. Gem den overskydende glaze godt dækket i køleskabet i op til 14 dage.