mandag den 3. oktober 2022

Banankage med peanut butter og karamel


Lækre saftige kagebunde med fyld af en banancreme og lidt salt karamel. Hele kagen er smurt op med en en peanut butter creme og med pynt af salt karamel dryppende fra toppen af kagen. Opskriften er set hos Cakes by Courtney, her gengivet i min version og i en lidt mindre skala.


Banankage bunde
3 stk. str. 18 cm, ca. 6-8 personer
240 g mel
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk natron
112 g smør, stuetempereret
10 g smagsneutral olie
200 g sukker
50 g farin/brun sukker
2,5 dl. kærnemælk
1 tsk vanilje ekstrakt
1,5 stk. moden banan, most
3 bageforme str. 18 cm
2 stykker kagepap, str. 18,5 cm.

Banancreme
115 g smør, halvkøligt
60 g smøreost, f.eks. Philidelphia (ikke light)
375 g flormelis, sigtet
1/2 tsk. banan essens (f.eks. fra SugarFlair)
Denne portion passer til fyld og et meget tyndt lag opsmøring af kagen.

Peanut butter frosting
4 spsk. piskefløde
250 g flormelis, sigtet
170 g smør, halvkølig
125 g cremet peanut butter
1/2 tsk. vanilje ekstrakt
Denne portion passer til opsmøring og pyntning af kagen. 

Saltkaramel
100 g sukker
4 spsk. vand
10 g glukosesirup
60 g piskefløde
1 tsk. vanilje ekstrakt
lidt flagesalt, kværnet så der ikke er store stykker af salt

Banankagebunde
Indstil ovnen til 165 C. Smør 3 forme på 18 cm og læg et stykke bagepapir i bunden.
Sigt mel, bagepulver, natron og salt. Stil til side
Pisk smør, olie, hvidt og brunt sukker i en køkkenmaskine med paddle påsat. Pisk i ca. 3-4 minutter. Tilsæt æg, et ad gangen og rør efter hvert æg. Tilsæt vaniljeekstrakt. Tilsæt nu skiftevis kærnemælk og melblandingen. Rør til det kun lige er ensartet.
Tilsæt til sidst moste bananer med en dejstraber og fordel ligeligt i de tre bageforme.
Bag kagebundene i ca. 30 min i den varme ovn. Test med en tandstikker om bundene er gennembagte. Køl af i ca. 15 minutter i formen og lad dem så køle helt af uden formen på en bagerist. Bundene kan pakkes ind og opbevares i køleskabet eller fryses ned.

Banancreme
Bland smør og flødeost i en røremaskine. Tilsæt flormelis lidt ad gangen og til sidst tilsættes bananessens. Smag til om der er nok essens.

Peanut butter creme
Rør smør og peanut butter sammen og tilsæt flormelis lidt ad gangen. Tilsæt vanilje ekstrakt og fløden. rør til alt er godt blandet.

Saltkaramel
Vand, sirup og sukker røres sammen i en lille tykbundet kasserole. Stil over middelvarme og rør ikke mere i det, ellers vil karamellen krystallisere. Varm op indtil siruppen får en gylden farve. Rør forsigtigt lidt fløden i med en langskaftet grydeske, da det vil bruse voldsomt op. Tilsæt til sidst vanilje essens og salt. Lad karamellen køle af til stuetemperatur.


Samling
Læg en bund på en kageplade, der er ca. 0,5 cm større en kagebunden. Kagebunden skal ligge med toppen opad.  Fordel ca. 75 g banancreme på bunden og fordel lidt karamel over. Læg næste bund på, også med oversiden opad. Fordel igen banancreme og karamel på kagebunden. Læg sidste bund på, nu med bagesiden nedad. Opsmør sider og top med banancremen i et helt tyndt lag og stil på køl i mindst 1 time. 
Læg en kageplade i samme størrelse som den kagen står på - på toppen af kagen og smør siderne op med peanut butter cremen. Når der er lige store kageplader på top og bund er det nemmere at få helt glatte sider. Stil kagen på køl i en time. Fjern forsigtigt den øverste kageplade og smør så toppen med peanut butter cremen. Stil på køl igen.
Når cremen har sat sig helt, fordeles karamel på lidt af kanten og ned af siderne.
Pynt toppen som du har lyst til evt. med mere peanut butter-creme, chokoladekugler og skovsyre.
Serveres stuetempereret, dog let afkølet.