søndag den 30. november 2014

Lakrids og tranebær småkager



Igen og igen - disse småkager er bare favoritten blandt de fleste i min familie.
Opskriften er fra Markus Grigo's bog: Grigos hjemmebag i tykke skiver og store mundfulde.

Ca. 35 stk.:

250 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
30 g lakridspulver
60 g soltørrede tranebær (hakket let)
180 g koldt smør, skåret i små tern
225 g fint rørsukker + lidt ekstra til rulning
1 æg

Sigt mel og bagepulver sammen i en skål. Tilsæt lakridspulver, soltørrede tranebær og smør. Findel smørret ud i blandingen med fingrene, indtil smørret ikke kan mærkes mere. Tilsæt rørsukker og æg og saml forsigtigt og hurtigt dejen med hænderne – ælt den endelig ikke.
Del dejen i 2 og tril hver del til en rulle med en diameter på ca. 3-4 cm. Pak dejrullerne ind i bagepapir og stil dem i køleskab eller i fryseren, til de er hårde – eller i hvert fald meget kolde.
Tril så stængerne i lidt rør sukker, skær i ca. 0,5 cm tykke skive inden de sættes på bageplader med bagepapir. Sæt dem med lidt afstand til hinanden, de flyder ud.
Bag ved 180 grader (varmluft) i 8-10 minutter. Tag dem ud (også selv om de er bløde) og lad dem køle lidt af på bagepladen, inden de flyttes over på bagerist, hvor de afkøles helt. Når de er helt afkølede, opbevares de i beholder med tætsluttende låg.
De er skønne - smager let af lakrids og friskt af tranebær.