søndag den 11. februar 2018

Sprøde kagebunde med mousse og pyntDen senste trend i kageverdenen er tal, bogstaver og figurer formet af to tynde og sprøde bunde, der lægges sammen med mousse eller creme i mellem. Kagerne pyntes med alt fra slik, friske bær, småkager, marengs-kys, macarons og fine friske (ikke-giftige) blomster.

Jeg har naturligvis også kastet mig ud i et sådan projekt (når det nu er søndag, koldt og sne udenfor) og jeg må sige, at det var både nemt, sjovt og velsmagende. Jeg har her bagt chokoladebunde og har lagt dem sammen om en chokoladecreme (Chocolate Diplomat Cream) og pyntede med forskellige chokoladekugler, guldglimmer, et par macarons med samme creme imellem og et par friske blomster (Chrysantemum).

Men kagerne kan også være lyse bunde, fyldet kan være andre former for mousser eller cremer, bare så længe den er stabil og kan bære vægten af den næste kagebund og pynten.

Find din figur og forstør bogstavet, tallet eller figuren op. Klip den ud og brug den som skabelon, når småkagedejen er rullet ud.
Opskriften til macarons er her.

Almond Sablé dej (chokoladebunde)
2 store figurer
250 g hvedemel
90 g mandelmel
2 spsk kakaopulver
115 g smør, stuetemperatur
75 g flormelis
1 stort æg
1 stor æggeblomme
Evt. hindbærsyltetøj, til at smøre de færdige bunde med.

Chokolade Diplomat Cream
2,30 dl sødmælk
60 g sukker
2 spsk hvedemel
2 spsk majsstivelse
4 store æggeblommer
1 tsk. vaniljeessens
175 g mørk chokoladeknapper

2,5 dl. piskefløde, kold
2 spsk kakaopulver
30 g flormelis
1/2 tsk vanilje ekstrakt
1 tsk pulver gelatine (f.eks. fra Dr. Oetker)
1 spsk koldt vandBundene
Bland mel, mandelmel og kakao. Sæt til side.
Rør smør og flormelis i skålen (med paddle mixeren) indtil det bliver lyst og luftigt.
Tilsæt æg og æggeblommen lidt ad gangen. Rør indtil det er helt blandet. Skraber siderne af skålen, så alt bliver rørt sammen.
Med mixeren på lav hastighed, tilsættes melblandingen og der røres indtil dejen kun lige er samlet og der er ikke mere synligt mel.
Vær forsigtig med ikke at overmixe, da dejen ellers ikke får rette konsistens efter bagningen. Hvis dejen virker tør eller ikke kan samles kan der tilsættes 1 spsk fløde eller mælk.
Pak dejen ind i en pose, flad dejen ud inde i posen til ca. 1-1,5 cm, og læg på køl i mindst en time, gerne til næste dag. Kan også fryses et par måneder.Tag dejen ud af køleskabet ca. 20-30 min før du udruller den. Den skal være kold, men ikke stenhård. Rul dejen ud til 0,3-0,4 cm mellem to stykker bagepapir. Udstik din figur og læg (stadig på bagepapiret) figuren i fryseren i 10 minutter før bagning.
Bages ved 175 C i 10-13 minutter. Lad kagebundene køle helt af inden de samles med creme/mousse.Chokolade Diplomat Cream
I en lille kasserolle bringes mælken til kogepunktet.
Pisk æggeblommer, sukker, mel og majsstivelse i medium skål på høj hastighed indtil det bliver tykt og bleggult, ca. 2 minutter.
Hæld den varme mælk - gradvist - i æggeblandingen, pisk mellem hver tilsætning.
Hæld hele den rørte blanding tilbage i gryden og kog den over medium/lav varme. Rør hele tiden (brænder nemt på) og sørg for at få hele grydens bund rørt. Rør indtil det er tyknet og begynder at boble lidt. Fortsæt derefter med at røre i ca. 45 sekunder. Fjern fra varmen og tilsæt chokoladeknapperne og vaniljen. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet helt.
Hæld blandingen over i en ren skål, dæk med husholdningsfilm helt ned på overfladen og stil i køleskab indtil det er helt koldt. Evt natten over.

Tilbered chokoladeflødeskummet
Opløs gelatinen i det kolde vand og lad det stå i 5 minutter. Smelt så i mikrobølgeovn i 15 sekunder. Lad afkøle til 25 grader C.
I en lille skål sigtes kakao og flormelis sammen. I en anden skål piskes fløden hastighed.
Når fløden begynder at blive tykkere tilsættes sukker/kakao blanding samt vanilje. Pisk igen. Tilsæt gelantinen, lidt af gangen og pisk med høj hastighed ved hver tilsætning, så der ikke dannes klumper.
Fortsæt med at piske indtil cremen bliver tyk, men pas på ikke at overpiske, så vil det gryne. Tilsæt derefter den kolde creme og pisk til alt er samlet og kan holde små toppe.

Samling
Klargør din pynt og et passende fad.
Hæld cremen i en sprøjtepose med en rund tyl på.
Læg første kagebund på fadet og smør evt. med hindbærsyltetøj. Sæt derefter dutter (drops), ca 1,5 cm høje, rundt på figuren. Læg næste bund ovenpå og sæt også dutter (drops) herpå.
Pynt til sidst med din pynt og stil kagen på køl et par timer. Bør serveres samme dag, den er samlet og pyntet, men den skal lige have lov til at trække lidt, så bundene blødgøres en anelse.
Skær kagen forsigtigt med en savtakket kniv. "Sav" stille og roligt igennem bundene, så fyldet ikke skrider ud.

Opskriften er fundet hos Shani's Sweet Art, hvor opskriften kan ses i den originale version.