tirsdag den 25. august 2020

Citron- og blåbærmousse med nøddebund



Kagen tilberedes i god tid, da flere elementer skal på frost. Kagen smager skønt, og er både frisk og sød. Især ganachen i midten af kagen giver sødme. Kagen var et meget stort hit til årets fødselsdag for familie og venner.

Efter inspiration fra The Foodfactory.dk - her dog i en ændret version.

Citron- og blåbærmousse med nøddebund
10 personer

Kagetop
1 blade husblas
130 g frosne blåbær
45 g sukker
1/2 stor citron, saften herfra
1 dl piskefløde

1 kagering str. 16 cm, foret med film i bunden (stramt sat udvendigt på ringen)
1 lille spækbræt, der kan gå i fryser

Husblas lægges i koldt vand.
Bær, citronsaft og sukker koges op i en lille gryde og bærrene masses ud i saften. Tag gryden af varmen og si saften ned i en lille skål. Rør husblas ud heri. Lad det køle af til lillefingervarmt.
Piskefløden piskes til helt let skum og vendes af flere omgange i den nu lune saft. Hæld moussen ned i kageringen (der står på spækbrættet), og stil i fryser til moussen er gennemfrossen. Denne del bliver toppen af kagen.



Nøddebund
150 g grofthakket mandler
150 g sukker
3 æggehvider (100 g)
130 g sukker
25 g mandelmel (eller blendet mandler)
50 g smeltet smør (afkølet)
et drys salt

1 silikonebageform str. 18 cm
Kageplast
Kagering/udstiksring str. 16 cm

Sukker smeltes over jævn varme på en pande. Når det næsten er smeltet tilsættes de grofthakket mandler og sukker og nødder vendes rundt til det er godt blandet. Hældes ud på et stykke madpapir, drys med salt og afkøl. Når afkølet, skal det hakkes igen til en finere konsistens, dog med nogle grove stykker til at give "bid".

Indstil ovnen til 175 C.
Pisk æggehvider i en helt ren og fedtfri skål (vask med eddike eller citronsaft først). Når hviderne skummer let tilsættes sukker 1 tsk af gangen. Til slut piskes marengsen godt igennem til den er blank og sej.
Bland mandelmel og hakket sukker-mandler i marengsen og vend det stille rundt. Vend herefter det smeltede og afkølede smør i.
Hæld massen i bageformen (str. 18 cm) og bag nøddebunden i ca. 30 minutter. Bunden køles herefter helt af, evt. i køleskab. Udstik nu en cirkel i på 16 cm med kageringen. Fór kageringen med kageplast langs siderne og film i unden, og læg nøddebunden heri. Pres bunden let ud til siderne, så kagen sluttet tæt til kanterne. Rengør silikoneformen så den er klar til samling af kagen.

Ganache med karamelsmag
100 g Callebaut Gold chokolade eller almindelig mælkechokolade
50 g piskefløde
Et drys salt

Smelt let chokoladen i microovnen. Varm fløden op i en lille gryde til det bobler langs kanterne. Hæld det over chokoladen og rør i midten til ganachen begynder at samle sig. Rør i større cirkler til alt er blandet. Ganachen er nu blank og færdig. Hæld den over nøddebunden og drys let med salt. Stil kage og ganache i fryseren til ganachen er hård.

Citron- og blåbærmousse
3 blade husblas
2,5 citroner, saften herfra
60-70 g frosne blåbær
110 g sukker
2 dl fløde

Læg husblas i koldt vand. Kog sukker, blåbær og citronsaft op. Si saften og rør husblas ud heri. Afkøl til lillefingervarmt.
Pisk piskefløden til let skum og vend i den lune citronlage af flere omgange.

Samling
Stil silikoneformen på et bræt, der kan gå i fryseren. Læg den frosne blåbærtop i midten af formen. Fordel citron- og blåbærmoussen langs kanterne og over kagebunden. Fyld silikoneformen op til lidt over halvvejs. Fjern kageplast fra nøddebunden og læg nøddebund med ganache i formen (med ganachen nedad). Nøddebunden skal flugte med toppen af silikoneformen. Frys kagen i minimum 6 timer.

Servering
Kagen tages ud af fryseren og formen fjernes med det samme. Placer kagen på et ønsket fad og lad kagen tø op i køleskab i mindst 6 timer. Pynt som du synes.

Kagen blev serveret til en fødselsdag for familie og venner til et kagebord.