tirsdag den 1. august 2023

Sommer og friske bær



En frisk moussekage samlet i en form fra SilikoMart, der hedder Magic Bûche. Den er meget nem at arbejde med.

Start med at bage bunden, så den kan køle af. Herefter tilberedes passionsfrugtganache. Begge dele skal i fryser. Slut af med at tilberede moussen og samle kagen. Kagen skal stå i fryser i mindst 12 timer. Herefter skal den glazes og tø op i køleskab i ca. 6 timer.

Lime-kokosbund
En aflang bageform, f.eks. brødform, 24 x 10 cm
2 past. æggehvider
30 g sukker
2 tsk. revet skal fra 1 ubehandlet lime, økologisk
30 g kokosmel
30 g mandelmel
60 g flormelis
40 g hvid chokolade, hakket
1 tsk. vaniljesukker

Tænd ovnen på 180 C. Klip et stykke bagepapir til bunden af bageformen. Rengør en røreskål med citron eller eddike, så al fedtstof fjernes. 
Pisk æggehvider og sukker sammen til en luftig masse i den rene skål.
Bland de øvrige ingredienser sammen og vend dem i æggemassen uden at slå luften ud. Kom massen i springformen og bag bunden i midten af ovnen i 20 til 25 minutter. Lad bunden køle af i formen i køleskabet. Tag forsigtigt kage og bagepapir ud af formen. Rengør formen og sæt kagen (med bagepapir) tilbage i, men nu med husholdningsfilm i hele formen, så kagen senere kan løftes ud vha. filmen. Stil tilbage i køleskabet. 

Passionsfrugtganache
100 g hvid chokolade
25 ml frossen passionsfrugtpure (eller saft fra 2 friske frugter)
25 ml piskefløde

Smelt chokoladen over vandbad. Kog pure og fløde op til kogepunktet. Hæld over chokoladen og rør i midten til ganachen samler sig. Fordel jævnt over den kolde kagebund. Stil tilbage i køleskab i et par timer.

Limemousse
4 blade husblas
70 ml limesaft (ca. 4 stk)
100 g sukker
2 tsk vaniljepasta
4 dl piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand.
Kog limesaft med sukker og vaniljepasta til sukkeret er helt opløst, ca. 4 minutter. Opløs husblas heri. Lad den køle af til ca. 20 grader.
Pisk fløde til den lige netop trækker spor. Vend den nu kun lune sirup i fløden af 3 omgange.
Hæld moussen 3/4 op i silikoneformen. Tag kagebunden med passionsfrugtganache ud af køleskabet, fjern bagepapir, og skær den til så den passer i størrelse til formen. Læg kagen med bunden opad oven i moussen og lad bund og mousse flugte. Stil formen i fryseren mindst 12 timer.

Karamelglaze
OBS beregn ca. 40-50 min til at opnå rette temperatur
6 blade husblas
150 g Gold chokolade
1 dl piskefløde 
0,5 dl vand 
150 g glukosesirup 
150 g sukker 

Udblød husblas i iskoldt vand i mindst 10 mintter. Chokoladen hældes i en høj beholder.
Varm piskefløde, vand, glukosesirup og sukker til kogepunktet. Kram husblas fri for vand og rør det i den varme blanding. Hæld over chokoladen i beholderen og lad det stå et minuts tid. Sæt beholderen på skrå og før langsomt stavblenderen ned for at undgå luftboboler. Stil beholderen oprejst igen.
Hold stavblenderen helt ned i bunden og bevæg den ikke, mens der blendes. Når alt er blandet holdes beholderen igen på skrå og stavblenderen fjernes forsigtigt.
Dæk glazen med husholdningsfilm på overfladen. Når glazen måler 36 C fjernes film forsigtigt og eventuelle luftbobler kan skrabes væk fra overfladen. 
Tag nu kagen ud af fryseren og fjern formen. Placer kagen på fx en rist, et glas eller skål oven på et stort fad, hvor overskydende glaze kan opsamles. Hæld glazen stille over kagen, start i siderne og gå så ind mod midten. Lad den dryppe af. Fjern glazetråde under kagen med en lun paletkniv.
(overskydende glaze kan opbevares i køleskabet en uges tid eller fryses til en anden gang).

Flyt kagen til serveringsfadet og lad den tø langsomt op i køleskabet i 6 timer - højst til næste dag, da glazen ellers vil aftage i glans. Pynt kanten med skønne friste bær og evt. guldglimmer.