lørdag den 23. september 2023

Efterårs æbletærteEn æbletærte i efterårsfarver. Tærten tager lidt tid i forberedelse, men hvis man køber en færdig tærtedej spares et step i opskriften.
Æbleskiverne ligger blødt på en lækker mandelcreme. Den færdige tærte kan pensles med lunet abrikosmarmelade, så tærten får en flot glaseret overflade. 
Af nedenstående opskrift (dej og mandelmasse) er der nok til to tærte på 20 cm. 

Tærtebund
125 g smør i små tern, kølet
250 g hvedemel
100 g flormelis
1 nip fint salt
1 helt æg
Flormelis til at rulle dejen ud i

Smørret tages ud fra køleskabet ca. 10 min før dejen skal samles. Bland mel, flormelis og salt, og sigt det.
Nu skal smørret smuldres ud i melblandingen. Det er vigtigt at smøret er rimeligt koldt og at dejen samles hurtigt.
Pisk ægget med en gaffel og tilsæt først kun halvdelen i smør/melblandingen. Hvis dejen ikke kan samles helt tilsættes mere æg. Saml dejen hurtigt og læg i en plastpose, tryk dejen ca. 1-2 cm tyk. Læg på køl i mindst 1 time. Rul så dejen ud til 3 mm tykkelse.

Mandelcreme
200 g sukker
150 g mandelmel, købt eller hele mandler, blendet
125 g blødt smør
2 hele æg

Bland sukker, mandelmel, smør og de to æg sammen med en ske (eller maskine) til en blød og ensartet creme.

Æblerne
5-6 æbler
150 g abrikosmarmelade
Vaniljeis, flødeskum eller creme fraiche

Start med at indstille ovnen på 175 C.
Halver æblerne og skrab kernehuset ud med en melonske. Fjern også blomsten og stilken i hver ende med et lille snit. Læg æblet med skæresiden nedad. Skær ca. 1/2 cm af i hver side. Skær nu helt tynde skiver, ca. et par mm tykke. Hold æblet samlet mens resten af de halve æbler skæres. 

Fordel 1/2 af mandelcremen på tærtebunden. Læg æbleskiverne på: pres æbleskiverne fra hinanden men så de stadig overlapper hinanden, på et skærebræt - så der formes en lang æblestrimmel. Løft halvdelen over på tærten, start hele ude i kanterne. Tag så næste halvdel af æblestrimlen. Fortsæt hele vejen rundt. Fortsæt så med en ny cirkel inden i den første.
Bag midt i ovnen i ca. 45 - 50 minutter. Overfladen skal være gylden og mandelmasse fast. Tag tærten ud, lad den stå 10-15 min  og pensl så med lunet og siet abrikosmarmelade.

Server tærten lun med vaniljeis, flødeskum eller creme fraiche.