søndag den 17. september 2023

Tærte med nektariner/fersken


Peach Pie, en skøn tærte med friske nektariner. Der kan sagtens byttes ud med ferskner.

Tærtedej (crust)
str. 26x4 cm, f.x. pie-form fremstillet i blik
300 g hvedemel
1 spsk sukker
1 lille tsk salt
225 g koldt smør (skåret i 1x1 cm tern)
0,75 dl iskoldt vand

Stil en stor skål parat og bland mel, sukker og salt godt sammen. Tilsæt de kolde smørtern og mos med en gaffel til smørret er moset men stadig har nogle stykker smør synligt. Nu skal dejen samles, det skal ske hurtigt og uden at få smørret til at blive for varmt.
Tilsæt det iskolde vand lidt ad gangen mens dejen presses sammen med en dejskraber eller stor træske. Når al vandet er tilsat samles dejen helt med hænderne - fortsat med synlige smørklumper (det gør at dejen bliver lidt sprød efter bagning). Del dejen i 2 portioner, pak hver portion tæt ind i film og sæt på køl i 30-40 minutter.

Tænd ovnen på 225 C alm. varme. Rul den ene portion dej ud og læg i pie-formen. Lad ca. 3 cm dej hænge ud over kanten. Stil på køl. 

Fyld
10-12 nektariner
1/2 citron, kun saften
100 g (rør)sukker
2 spsk maizena

Fjern skralden fra nektariner. Det gøres nemt ved at skolde de stuetempereret nektariner ca. 30-40 sekunder i kogende vand. Tag dem op og rids i frugten, så den kan deles i 4 dele. Inden frugten deles fjernes skralden. Den bør være lige til at hive af efter skoldningen.
Skær de 1/4 stykker ud i 3-4 mindre stykker. Læg i en skål med citronsaften. Bland sukker med maizena og vend ind i frugtstykkerne med en dejskraber. Fordel i tærteformen. Rul den anden del af dejen ud og form et mønster.
*Hvis du har et gitter til at lave låget i, skal du stille den fyldte pieform i køleskabet mens du forbereder gitterlåget:  Rul dej ud, læg over gitteret, rul igen og fjern de små tern. Læg så hele gitterformen i fryseren i ca. 15-20 min. Når låget er hærdet op, vendes det forsigtigt ud over tærten og kanterne samles.

Pensl med sammenpisket æg tilsat lidt vand og drys med sukker.

Bages ved 225 C i 20 minutter. Skru ned til 175 C og bages yderligere i 40-50 minutter. Tag formen ud og lad den afkøle til stuetemperatur. Det tager op mod 4 timer.

Hele tærten kan fryses når den er kold. Pak tæt ind i husholdningsfilm.