søndag den 3. september 2023

Blommetærte


Plum pie - en amerikansk klassisk pie bagt med dobbelt crust, dvs. at der udover bunden også er et "låg" på tærten. 

Tærtedej (crust)
str. 26x4 cm, f.x. pie-form fremstillet i blik
300 g hvedemel
1 spsk sukker
1 lille tsk salt
225 g koldt smør (skåret i 1x1 cm tern)
Knap 1 dl iskoldt vand

Stil en stor skål parat og bland mel, sukker og salt godt sammen. Tilsæt de kolde smørtern og mos med en gaffel til smøret er moset men stadig har nogle store stykker smør synligt. Nu skal dejen samles, det skal ske hurtigt og uden at få smøret til at blive for varmt.
Tilsæt det iskolde vand lidt ad gangen mens dejen presses sammen med en dejskraber eller stor træske. Når al vandet er tilsat samles dejen helt med hænderne - fortsat med synlige smørklumper (det gør at dejen bliver lidt sprød efter bagning). Del dejen i 2 portioner, pak hver portion ind i film og sæt på køl i 30-40 minutter.

Tænd ovnen på 225 C alm varme. Rul den ene portion dej ud og læg i pie-formen. Lad ca. 3 cm dej hænge ud over kanten. Stil på køl. 

Blommefyld
10-12 blommer, mellemstørrelse
1/2 æble, skrællet og revet groft
1/2 citron, saften
70 g rørsukker*
100 g sukker*
1 lille tsk ingefærpulver eller 1/2 fint revet frisk ingefær
35 g majsmel
1/2 tsk kanel (kan undlades)
1 stort æg (tilsat 1 tsk koldt vand) til pensling
sukker til drys

* eller 170 g alm sukker i alt

Vask og del blommerne så stenen kan fjernes. Skær hver blomme ud i 8-10 skiver/dele. Riv æblet groft og vend sammen med blommerne, tilsæt citron. Lad det stå 10 minutter.
Bland sukker, ingefær, majsmel og kanel og ved det sammen med blommerne. Lad det stå ca. 20 minutter.
Tag tærteformen ud og fordel fyldet. Rul den 2. portion dej ud og form læg over tærten. Saml siderne (bund og låg), og pres det sammen med fingerne, så der dannes en kant. Klip huller i dejen eller udstik huller, så dampen kan komme ud under bagningen. Pensl med æg/vand og drys med et tyndt lag sukker. Overskydende dej kan lægges for sig på et stykke bagepapir, pensles og drysses med sukker - som en lille snack. Denne del bages til den er lysebrun.

Bag tærten i 20 minutter. Skru ned til 175 C og bag videre i 45-55 minutter. Tærten køles af i formen på en bagerist i 4 timer, så den bliver fast og skæreklar. Opbevares i køleskab, hvis den ikke skal serveres samme dag.

Serves dog let lunet, gerne med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis.