tirsdag den 26. december 2023

Skøn honningkage


En super lækker og "julet" kage, som blev nydt med kollegerne.

Kagen
95 g smør
190 g honning
145 g farin (brunt sukker)
240 g hvedemel
1,5 tsk. natron
2 tsk. kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kardemomme
0,5 tsk. stødt nellike
0,5 tsk. fint salt
2 dl kærnemælk
1 stk. æg
Form ca. 18x25 cm, smurt og med bagepapir i bunden

Appelsincreme
200 g smør, gerne usaltet, steutempereret
250 g flormelis
1 stor spsk. vaniljesukker
2 spsk. frisk appelsinsaft
Fintrevet skal fra 1 appelsin

Ganache
140 g piskefløde
10 g glukosesirup
150 g mørk chokolade

Desuden
4-5 spsk. Biscoff Creme (kan købes online) eller
Lidt appelsinmarmelade
Appelsinsirup
Diverse pynt (her er det mini snekugler, chokoladetryk, krymmel) 


Kagen
Indstil ovnen på 180 C varmluft. Smelt smør, honning og farin i en lille kasserolle, og køl det efterfølgende lidt af. Sigt mel, natron, kanel, ingefær, kardemomme og nellike og tilsæt salt.
Hæld smørblandingen i og rør det let sammen. Hæld kærnemælk og æg i under stille piskning. Dejen bliver tynd. Hæld i den forberedte form og bag i 10 min med ovnlugen på klem. Luk så lugen og bag videre i ca. 30-40 min - test løbende med en tandstik. Dæk evt. overfladen de sidste 5 minutter.
Når der ikke længere hænger dej fast på en tandstik, tages kagen ud og køler af i bageformen. Vip den ud på en rist og fjern bagepapiret fra undersiden. Når kagen er helt kold deles den til 2 bunde.

Appelsinsirup
Kog 1/2 dl. vand, 1/2 dl. sukker og revet skal af 1 appelsin. Koges til sukker er opløst. Afkøl.

Appelsincreme
Pisk smør, flormelis og vaniljesukker sammen i 5 minutter. Det skal blive helt lyst og luftigt. Tilsæt appelsinsaft og skal. 
Læg den ene kagebund på et fad og stænk med appelsinsirup. Fordel evt. Biscoff Spread på bunden, ellers fordeles et tyndt lag appelsinmarmelade. Fordel appelsincremen (mængde efter smag). Hvis cremen er lidt blød, stilles kage i køleskabet i en halv time inden der fortsættes.
Stænk den anden bund med sirup, smør et tyndt lag appelsinmarmelade på og læg bunden oven på smørcremen med den smurte side nedad. Stil kagen på køl.

Ganache
Smør og sirup varmes op og hældes over chokoladen. Lad det stå et par minutter. Rør i midten af skålen til cremen bliver blank. Når den er afkølet lidt og smørbar kan den fordeles på kagen.
Pynt til sidst kagen. Opbevares på køl, evt. til næste dag. Tages ud et par timer før servering, så appelsincremen ikke er hård.