mandag den 30. oktober 2017

Halloween småkagerEn efterårssøndag gik med at lave disse småkager. De er lavet med en udstikker, som er købt for en del år siden, og som dukkede op i gemmerne. Den er nem at bruge og resultatet er ganske fint. Vi brugte opskriften, der fulgte med og den er god. Den kan sagtens bruges som almindelig småkagedej også. Småkagerne holder formen under bagning, hvis dejen udrulles kold og ikke æltes for meget efter den har været på køl. Du behøver ikke en udstikker som denne, du kan bruge alle udstikkere, bare figuren er mindre end den du udstikker selve småkagen med.
Opskriften får du herunder. Udstikkeren hedder Linzer Cookie Cutter og er fra Wilton.
Småkagedejen skal ligge på køl i mindst 2 timer, så start i god tid.


Småkager
ca. 30 småkager i alt
220 g hvedemel
75 g mandelmel (fint blendet mandler)
2 tsk vaniljesukker
1/4 tsk. kanel
150 g sukker
225 g blød smør
1 æg

Pynt
Syltetøj (uden kerner/sten/hele bær), Nutella, Peanutbutter eller lignende til mellem kagerne.

Tip! Du kan også bruge klare bolsjer. Hak/knus bolsjerne (i en pose med en kagerulle) og drys i udstikker-hullet når småkagen ligger på bagepiret på bagepladen. Kagerne skal da ikke lægges sammen 2 og 2. Se evt. her hvordan de kan se ud med bolsjer.Bland hvedemel, mandelmel, vaniljesukker og kanel.
Pisk det bløde smør med sukker til det bliver lyst og luftigt. Bland ægget i. Tilsæt de tørre ingredienser og ælt det sammen til det kun lige er samlet.
Del dejen i to. Læg i 2 poser og pres hver del flad, ca. 2 cm. Læg i køleskabet i mindst 2 timer.

Tænd ovnen på 175 grader.
Tag lidt dej ud af gangen og rul ud mellem 2 stykker bagepapir. Drys evt let med lidt mel, hvis det klistrer for meget.
Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for blød og varm, når du udruller og udstikker småkagerne. Læg da dejen tilbage på køl til den igen bliver kold. Udrul dejen til en tykkelse på ca. 3 mm.
Udstik lige dele småkager uden figur og lige dele med figur.

Bages på bagepapir på bageplader midt i ovnen i ca. 9-10 minutter. Lad dem køle af et øjeblik på pladen. Overfør så til en bagerist.
Har du bagt med bolsjer, så skal kagerne blive på bagepladen i mindst 5-10 minutter inden de flyttes.

Når kagerne er kolde, vendes bunden (småkagen uden figur) med undersiden opad og der smøres med den ønskede smørelse - ikke for meget, da det så vil flyde ud, når du lægger en småkage med figur ovenpå.Har du lyst kan du evt. drysse flormelis på småkagen med figur inden den lægges på den smurte underdel.

Opbevares i kageæsker.