mandag den 13. november 2017

Fyldt chokolade - havtornJeg er blevet ret vild med havtorn. Jeg har prøvet at lave mousse til en kage, det blev godt og du kan se kagen og opskriften her. Nu har jeg forsøgt mig med mørk chokolade med fyld af havtornganache, der er tilberedt på hvid chokolade. Det blev altså også ret godt. Den syrlige smag fra bær og den søde hvide chokolade er en skøn kombination.

Fyldte chokolader med havtornganache
300 g mørk chokolade
1 hård form med 21 huller

Temperer chokoladen (læs her for den hurtige metode) og fordel den i hullerne. Bank formen i bordet, så lufthuller forsvinder og vend formen på hovedet og lad overskydende chokolade falde ned på et stykke bagepapir. Bank lidt på formen f.eks. med en saks eller lignende, så mest muligt chokolade kommer ud.
Skrab så formen ren på overfladen og stil køligt (køleskab) til chokoladeskallerne er helt kolde.

Imens kan fyldet tilberedes.Havtornsaft
100 g havtorn (frisk eller frossen)
1 spsk citron
1/2 tsk. sukker

Kog bær, sukker og citron op i en lille kasserolle. Hold øje, at det ikke brænder på. Pres herefter bær gennem en lille si, så du kun får den smukke orange saft. Smid kerner og skal ud. Stil saften til side.

Havtornganache
70 g hvid chokolade
2 spsk piskefløde
1,5 spsk havntornsaft (gem resten i køleskab i et helt rent glas, der lukker tæt)
5 g smør

Smelt chokoladen i piskefløden over vandbad og rør det rundt til det samler sig. Tilsæt saft fra havntorn og smør i den varme chokolade. Bland det hele godt og lad det køle af. Konsistensen bliver som tyk honning, og endnu mere fast efter det har være på køl.Fyld nu de hule chokoladeskaller 3/4 op med ganachen. Stil igen på køl så ganachen sætter sig og får en fast overflade. Det tager ca. en times tid.

Varm den overskydende chokolade og fordel den på skallerne med ganachen, så hullerne lukkes. Bank forsigtigt formen ned i bordet undervejs, så chokoladen flader pænt ud og udfylder evt. små huller langs ganachen.
Du kan også fordele og glatte chokoladen ud over hele formen, og skrabe den ren for overskydende chokolade efterfølgende.
Jeg har pyntet nogle af chokoladerne med chokolademønster i bunden. Det kan købes i specialbutikker, der forhandler chokolade.
Jeg har også dustet chokoladeformen inden chokoladen kom i, med guldstøv.Her i en lille gaveæske med smagsprøver af lime/praline-, karamel og havtornfyld:Havtorn kan købes frosne i større fødevarer om efteråret. Man kan også selv plukke dem. De vokser ofte ved vandet, stranden, søer, osv.
Du skal medbringe en bærepose eller spand, tykke arbejdshandsker og en lille grensaks. Pas på - der er meget store og spidse torne på grenene og det er derfor man ikke bare kan plukke bærrene af. De sidder i øvrigt også ganske godt fast.
Når du har fyldt din bærepose (det er tilladt at fylde en almindelig størrelse bærepose pr. person fra naturen, har jeg hørt), så kan du finklippe grenene til små stykker, der lægges i en frostpose. Fyld kun posen halvt op. Frys bærrene til de er helt dybtfrosne (gerne 24-48 timer) og derefter kan bærrene nærmest rystes af grenene i posen.
Husk at skylle dem grundigt for urenheder, blade og småkviste.