fredag den 4. maj 2018

Luksuriøs citron- og blåbærkageEn meget lækker kage, der består af flere elementer. Kagen kan sagtens gøres mere simpel ved blot at bage kagebundene og lægge dem sammen med og opsmøre med den lækre Mascarpone/Lemon Curd frosting. Men blåbærfyldet og den knasende crumble gør lige det ekstra.

Citron- og blåbær bunde
3 bunde a 18 cm, ca. 2-3 cm høj
280 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1/2 tsk fint salt
170 g smør, stuetemperatur
1 spsk citronskal (fra en stor citron)
300 g sukker
3 store æg, stuetemperatur
1 tsk vanille
120 ml (1,2 dl) mælk, stuetemperatur
60 ml citronsaft friskpresset (fra en stor citron)
2,5 dl blåbær, friske eller frosne (ikke optøet), (vendes i 1 spsk mel lige inden de blandes i dejen)

Forvarm ovnen til 175 C, ikke varmluft. Smør og mel tre forme på hver 18 cm. Læg et stykke bagepapir i bunden.
Bland mel, bagepulver og salt i en skål for sig.
I en køkkenmaskine med "paddle"-røredelen på røres smør og citronskal. Tilsæt sukker og rør med høj hastighed i ca. 3 min.
Reducer hastigheden og tilføj et æg ad gangen, bland efter hvert æg. Tilsæt vanilje. Tilsæt nu skiftevis melblanding, mælk og citronsaft. Rør efter de forskellige ingredienser. Vend blåbær i 1 spsk mel. Vend dem forsigtigt i dejen.
Fordel dejen ligeligt mellem de 3 forme. Glat overfladen og sæt i ovnen. Man kan med fordel bruge bagestrips eller gennemblødt viskestykke rundt om formene, det giver en jævn bagning og lige overflade.
Bages i ca. 30-40 minutter. Test med en tandstikker i midten af kagen om der hænger dej ved. Ellers bag et par minutter til.
Lad kagerne køle af i formen på en bagerist i 10 min. Vend derefter kagerne ud af formene og lad dem køle helt af på risten.

Citronsirup
Til at pensle bundene med
50 ml frisk citronsaft
50 g sukker

Kog sukker og citronsaft i en lille gryde. Når det har kogt op og sukker er smeltet, fjernes gryden fra varmen og siruppen hældes op i en lille beholder, og stilles til afkøling. Pensles på bundene når kagen senere samles.Blåbærfyld
50 g sukker
1 spsk majsstivelse
2 tsk vand
275 g blåbær friske eller frosne (ikke optøet)

Bland sukker, majsstivelse og vand i en mellemstor gryde over medium varme. Rør mens det varmer op og sukkeret er ved at smelte. Tilsæt blåbærrene og vend alle bærrene i blandingern. Fortsæt til blåbærrene begynder at blive bløde og der kommer lidt bærsaft ud.
Fjern fra varme, når saften er begyndt at tykke lidt. Hæld blandingen i en anden skål og nedkøl i køleskab. Hvis der er meget saft (hvis du har brugt frosne bær) så hæld det fra.Crumble
(til at pynte kagen med)
30 g mel
1 spsk sukker
2 spsk brunt sukker
2 spsk smør, koldt, skåret i små tern
2 spsk havregryn

Bland mel, sukker, brunt sukker og smør i en mellemstor skål og brug en gaffel til at presse smørret ind i de tørre ingredienser, indtil det hele danner en smuldrende blanding.
Tilsæt havregryn og brug igen gaflen til at blande.
Fordel blandingen på et stykke bagepapir og bage ved 175 C i ca. 5-10 minutter, indtil kanterne begynder at blive lidt mørkere. Stil til side til afkøling.Mascarpone/Lemon Curd frosting
(til fyld og opsmøring)
225 g Mascarpone, kold
150 g sukker
1 knivsp. salt
1 tsk. vaniljeekstrakt
120-150 g Lemon Curd (færdigkøbt)
3,5 dl. piskefløde, pisket til flødeskum

Rør Mascarpone, sukker, salt og vanilje til det er godt blandet. Tilsæt Lemon Curd. Pisk fløde til fast flødeskum, men pas på ikke at overpiske. Vend flødeskum stille og roligt med Mascarponeblandingen med en dejskraber.Saml kagen
Læg en bund et fad. Pensl bunden med citronsirup, prik evt. huller i bunden med en strikkepind. Læg en ring langs kanten af frosting. Fyld midten ud med halvdelen af blåbærfyldet. Fordel lidt mere frosting, så hele bunden er dækket. Hvis din frosting føles lidt "lind" så stil kagen og frostingen på køl inden næste skridt. Så sætter frostingen sig lidt og kan bedre bære næste bund.
Læg næste bund på og gentag som med bund nr. 1. Læg til sidst den 3. bund på og fordel og opsmør kagen med mere frosting. Langs kanten pyntes med crumble og toppen pyntes evt. med lidt frosting, bær og crumble.

Originale opskrifter
Bunde og sirup fra Liv for Cake
Fyld og Crumble fra Life, love and Sugar
Fyld/opsmøring fra Sweet Little Bluebird

Ingen kommentarer:

Send en kommentar