onsdag den 1. august 2018

Chokoladekage med hindbær og hvid chokolademousseEn rigtig dejlig kage, der indeholder chokoladekage, Nutella og hindbærgelé gemt under hvid chokolademousse. Kagen er tilberedt i en silikoneform fra SilikoMart, der hedder Saturn.
Kagen blev - sammen med en blåbærmousse glaze-kage, serveret til min fødselsdag og var meget populær, dog er alle ikke lige begejstret for hindbærgelé, så det kan man evt. bytte ud med moste hindbær blandet med lidt sukker inden kagen sættes i fryser (før mousse).

Hindbærgelé
300 g hindbær (frisk eller frosen)
30 g sukker
2 blade husblas (eller 4 g gelantinepulver + 2 spsk. koldt vand)
Saft fra 1 lime - ca 2,5 spsk.
En bageform str. 17-18 cm (samme størrelse som kagen, se opskrift herunder)
En rund udstikker, der passer med hullet i Saturn-formen (7 cm)

Læg husblas i koldt vand. Bruger du gelantinepulver tilsættes pulver 2 spsk koldt vand. Lad det stå i 5-10 minutter, mens hindbær koges med sukker i mindst 3 minutter. Si saften fra lime ned til bærrene, når de har kogt. Si så bærrene gemmen en sigte og mas al saften ud. Kassér hindbærstenene.Tilsæt husblas vredet fri for vand. Hæld i formen, der er foret med husholdningsplast og stil i fryser til frossen. Når hindbærringen skal bruges, skal den have udstukket et hul i midten. Det kan sagtens lade sig gøre selvom den kommer direkte fra fryseren.

Chokoladekage
100 g mel
30 g kakao pulver
1 tsk. natron
1/2 tsk. salt
1 æg
100 g sukker
1 tsk. vanilje essens
3 spsk. rapsolie (eller anden smagsneutral olie)
100 g kærnemælk
100 ml kogende vand
ca. 50 g Nutella (til den færdige kagebund)
En bageform 17-18 cm
En rund udstikker, der passer med hullet i Saturn-formen (7 cm)

Tænd ovnen på 180 C og smør en bageform på ca. 1,5 cm mindre end Saturn-formen (der skal være plads til mousse langs siderne). Læg et stykke bagepapir i bunden. Bland mel, kakao, natron og salt. Rør æg, sukker og vanilje godt sammen i en skål med et hånd-piskeris. Tilsæt kærnemælk og olie. Bland de tørre ingredienser i og rør godt. Tilsæt til sidst det kogende vand. Hæld dejen op i den smurt.
Bages i midten af ovnen i ca. 40 minutter ved 180 grader. Lad kagen køle helt af på en bagerist. Skær toppen af, så kagen max. er 1,5-2 cm høj. Smør kagebunden med Nutella og læg den frosne hindbærring på. UUdstik derefter midten af kagebunden, så den passer med hindbærringen. Placer begge dele i Saturn-formen og læg på frost i en time eller to.Hvid chokolademousse
230 g hvid chokolade (f.eks. fra Callebaut)
160 g piskefløde (til chokoladen)
400 g piskefløde
3,5 blade husblas (eller 7 g gelantinepulver + 3 spsk. koldt vand)

Bland gelantinepulver med 3 spsk koldt vand i en lille skål. Smelt chokolade og 160 g piskefløde over vandbad. Rør det sammen til en ensartet masse. Lun gelantinepulver op, så det igen bliver flydende (eller kram vandet fra husblas-bladene) og tilsæt det til den chokolade. Lad det køle til stuetemperatur.
Pisk de 400 g piskefløde til skum - ikke for hårdt. Vend den afkølede chokolademasse i.
Tag kagen ud af fryser og formen. Rengør formen og fordel chokolademoussen i, så der stadig er plads til kagen. Bank formen i bordet så eventuelle luftbobler forsvinder. Læg så den frosne kage i og sørg for at der er mousse op langs siderne, ellers suppler med mere mousse. Kagen skal flugte med formens øverste kant. Stil så hele formen tilbage i fryseren og lad den fryse natten over.Glaze
- ret tynd i konsistensen (fra Arla)
3 blade husblas
150 g sukker (ca. 1¾ dl)
1¼ dl sødmælk
30 g glukosesirup
150 g finthakket hvid chokolade
¼ tsk farve

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min. Hæld sukker, sødmælk og glukosesirup i en gryde og bring det i kog under omrøring - til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved, og smelt husblassen i mælkeblandingen. Kom chokoladen i et højt litermål, tilsæt pastafarve og hæld den varme husblasblanding heri. Lad blandingen stå i ca. 1 min - til chokoladen er smeltet. Hold litermålet skråt og før en stavblender langsomt ned i blandingen. Blend glazen til den er helt jævn - hold stavblenderen nede i glazen hele tiden, så der ikke dannes luftbobler. Tag stavblenderen langsomt op igen, hold stadig litermålet skråt. Bank litermålet ned i bordpladen et par gange for at få eventuelle luftbobler op til overfladen og fjern luftboblerne med en ske. Hæld glazen gennem en finmasket sigte over i en kande eller beholder med hældetud. Fjern igen eventuelle luftbobler med en ske. Dæk glazen med husholdningsfilm, så filmen rører glazen. Lad glazen stå på køkkenbordet og afkøle til ca. 35° - tjek temperaturen af og til med et sukkertermometer.
Tag den frosne moussekage ud af fryseren, når glazen har den rette temperatur og befri den fra formen. Placer den frosne kage på en rist med en ren bradepande under - til at opsamle den overskydende glaze. Hæld forsigtigt glazen over kagen og lad det overskydende glaze løbe af i 1-2 min. Flyt forsigtigt kagen over på et kagefad - brug fx to paletknive.

Pynten er hindbær penslet med sølvglimmer, små sukkerperler, macarons med hindbærganache, spiseligt sølv og et par marengstoppe. I midten masser af friske bær.Opskriften er set her, og næste gang vil jeg nok prøve den glaze som videoen viser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar