onsdag den 1. august 2018

Blåbærmoussekage med brownieDen fine kage er tilberedt i en form fra SilikoMart, der hedder Goccia. Kagen består af en browniebund, blåbær med grofthakket hvid chokolade og en skøn blåbærmousse. Hele herligheden er overhældt med glaze og pyntet med et par guldpenslet blåbær, bladguld og macarons med blåbærganache.

Kagen blev serveret til min fødselsdag sammen med en anden glaze-kage med hindbær og hvid chokolademousse.

Brownie
120 g mørk chokolade (f.eks. Callebaut)
60 g smør
2 æg
180 g sukker
30 g hvedemel
10 g kakaopulver
1 nip flagesalt

Over vandbad smeltes chokolade og smør i en lille skål.
Rør sukker og æg sammen med en gaffel. Tilsæt det smeltede chokolade/smør.
Bland mel, kakao og salt og vend det i dejen.
Bag brownien ved 175 grader i ca. 30-40 minutter i en lille springform ca. 16 cm smurt og med bagepapir i bunden. Lad kagen køle helt af.
Opskriften er fra Maja Vases bog: Majas Kager.Blåbær med hvid chokolade
200g friske blåbær
30 g sukker
1,5 blad husblas
40 g groft hakket hvid chokolade

Vend de skyllede og afdryppet bær i sukker og lad det stå i 15 minutter. Kog derefter blandingen op i en lille gryde og lad det småkoge i ca. 15 minutter.
Tilsæt det opblødte husblas og rør godt rundt. Lad det køle af indtil den hakkede hvide chokolade kan tilsættes uden at den smelter. Hæld så blandingen op i en lille springform foret med husholdningsplast (samme størrelse som brownien) og stil på frost. Når den er frossen lægges den oven på brownien og begge dele sættes på frost, et par timer.

Blåbærmousse
300 g blåbær
2,5 spsk sukker
2 spsk citron
3 husblas

2,5 dl. piskefløde
3 tsk. vaniljesukker

Læg husblas i koldt vand. Stil til side.
Kog blåbær, sukker og citron op og lad det koge et par minutter.
Si kogevandet fra i en lille skål. I en anden skål moses bærrene gennem en si, så du kun får bærsaften. Tilsæt ca. 1/2 dl. af bærkogevandet. Tilsæt husblas og lad det køle af.
Ovenstående burde give ca. 1,5 dl. blåsaft til moussen.
Pisk fløden og vaniljesukker til let flødeskum. Rør/vend stille og roligt blåbærsaften i - ca. 1/2 dl af gangen. Vend først mere saft i, når det forrige er blandet med flødeskummet. Pas endelig på ikke at overpiske fløden eller vende saften i for voldsomt, så skiller moussen let.
Kogevandet fra bærrene, der er til overs, kan tilsættes 2 spsk sukker og koges ind til blåbærsirup. Eller kogevandet kan bruges til blåbær-kaviar (se her under citronkaviar).

Blåbærmoussen hældes i formen først. Brug ikke det hele, for kagen skal også kunne være der. Bank formen godt i bordet så eventuelle luftbobler forsvinder.
Læg så brownie/blåbær-bunden i og sørg for at kagen flugter med kanten af formen sammen med blåbærmoussen. Stil formen i fryseren natten over.

Glaze
- ret tynd i konsistensen (fra Arla)
3 blade husblas
150 g sukker (ca. 1¾ dl)
1¼ dl sødmælk
30 g glukosesirup
150 g finthakket hvid chokolade
¼ tsk farve

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min. Hæld sukker, sødmælk og glukosesirup i en gryde og bring det i kog under omrøring - til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved, og smelt husblassen i mælkeblandingen. Kom chokoladen i et højt litermål, tilsæt pastafarve og hæld den varme husblasblanding heri. Lad blandingen stå i ca. 1 min - til chokoladen er smeltet. Hold litermålet skråt og før en stavblender langsomt ned i blandingen. Blend glazen til den er helt jævn - hold stavblenderen nede i glazen hele tiden, så der ikke dannes luftbobler. Tag stavblenderen langsomt op igen, hold stadig litermålet skråt. Bank litermålet ned i bordpladen et par gange for at få eventuelle luftbobler op til overfladen og fjern luftboblerne med en ske. Hæld glazen gennem en finmasket sigte over i en kande eller beholder med hældetud. Fjern igen eventuelle luftbobler med en ske. Dæk glazen med husholdningsfilm, så filmen rører glazen. Lad glazen stå på køkkenbordet og afkøle til ca. 35° - tjek temperaturen af og til med et sukkertermometer.
Tag den frosne moussekage ud af fryseren, når glazen har den rette temperatur og befri den fra formen. Placer den frosne kage på en rist med en ren bradepande under - til at opsamle den overskydende glaze. Hæld forsigtigt glazen over kagen og lad det overskydende glaze løbe af i 1-2 min. Flyt forsigtigt kagen over på et kagefad - brug fx to paletknive. Gem overskydende glaze i køleskab dækket til med husholdningsplast. Lun det til en anden kage :)Pynten er blåbær penslet med guldglimmer (fra Odense Marcipan), bladguld og macarons med blåbærganache. Nogle af bærrene trillede lidt ned af kagen og efterlod et fint guldspor. De kan holdes på plads i starten med et par steriliseret knappenåle.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar