søndag den 28. juli 2019

Frisk sommerkage



Frisk og lækker kage med kiksebund, passionsfrugtmousse og vaniljecreme. På toppen findes yderligere små toppe med citroncreme.
Perfekt kage efter skøn grill-mad med søde mennesker.

Sommerkage
12 personer

Bund
300 g knuste havrekiks for mere sød bund (eller Digistive for en mere salt bund)
100 gram smør
Kagering 20 cm
Kageplast

Knus/blend kiksene til fine krummer. Smelt smørret i en lille gryde og hæld krummerne heri. Vend det godt sammen.
Sæt husholdningsfilm godt fast udvendigt i bunden af kageringen og sæt kageplast langs siderne indvendigt. Stil formen på et flytbart underlag, der tåler frost.
Hæld kikseblandingen ned i formen og pres den ud, så sider og bund bliver tæt dækket. Brug eventuelt bunden af et glas eller lignende til at presse med. Sæt kiksebunden i fryseren.

Passionsfrugtmousse
3 blade husblas
5-6 passionsfrugtkød (skal give 1,25 1 dl)
saften fra stor 1 citron (skal give 1/2 dl)
125 gram sukker
3,5 dl piskefløde
Evt. hvide Crispearls
2 størrelser kuppelforme (2,5 og 4 cm), i silikone

Læg husblassen i koldt vand (mindst 10 minutter). Del passionsfrugterne og skrab indholdet ud med en ske (i alt skal der bruges 1,25 dl). Tilsæt citronsaft og sukker og kog blandingen i nogle minutter til sukkeret er smeltet. Sigt frugtkødet/frugtkernerne fra og opmål 1,5 dl saft - opløs husblas heri. Lad saften køle til max. 37 grader.
Fløden piskes til bløde toppe. Tilsæt lidt skum i siruppen og rør det godt ud. Vend så forsigtigt denne blanding af flere omgange i resten af flødeskummet. Fordel lidt af passionsfrugtsmoussen i kuppelformene, ca. 6-8 af hver og resten på kiksebunden. Drys med de hvide chokoladekugler og stil kagen tilbage i fryseren til moussen har sat sig.



Vanilje mousse
3 blade husblas
1 tsk. vaniljepasta
70 g sukker
Saften fra 1/2 citron
1 dl yoghurt naturel (f.eks. 2%)
3 dl letpisket flødeskum
2 størrelser kuppelforme (2,5 og 4 cm), i silikone

Læg husblas i blød i iskoldt vand.
Kom sukker, vaniljepasta og citronsaft i en lille gryde og kog til sukkeret er opløst. Tilsæt husblas. Lad det køle let og rør yoghurt ud i sukkerlagen. Pisk fløden til let skum og vend sammen med det sukkerlagen.
Fordel lidt vaniljemousse i nogle af de små ledige kuppelforme (2-3 af hver størrelse) og resten over den frosne kage. Glat overfladen bedst muligt. Stil i fryser til den skal bruges. Den frosne kage tages ud af kageringen og placeres dybfrossen på et fad, hvorefter kageplast forsigtigt fjernes. Sæt de forskellige moussebomber på kagen. Optøes i køleskab 3-4 timer. Nu er den klar til den øvrige pyntning. Her er et par forslag:



Passionsfrugt kaviar
Se vejledende foto her
2 blade husblas
0,5 dl passionsfrugtpure (købt)
0,25 dl vand
2 dl iskoldt rapsolie, fryser i mindst en time
En pipette

Læg husblas i blød i iskoldt vand i mindst 10 minutter.
Lun passionsfrugtpure og vand, rør husblas ud heri. Mens det stadig er lunt dryppes dråber af saften ned i den iskolde olie. Der vil danne sig små perler på bunden af olien.
De færdige perler/kaviar opbevares i olien i køleskabet indtil brug, hvor en passende mængde lægges i en lille si og skylles let. Hæld dem ud på køkkenrulle, så det meste af olien suges fra.

Citroncremeux (pynt)
(stor portion, frys gerne overskydende creme i tom og tæt lukket sprøjtepose uden tyl)
3/4 blad husblas
2 æggeblommer
15 g sukker
140 g hvid chokolade
100 ml piskefløde
60 ml citronsaft

Udblød husblassen i iskoldt vand mens du tilbereder det øvrige. Den hvide chokolade hakkes fint. Læg i en skål, der ogsår kan rumme de øvrige ingredienser senere.
Pisk kort æggeblommer sammen med sukkeret. Varm fløden og citronsaften op til kogepunktet, og hæld det i den piskede æggemasse. Kom denne blanding tilbage i gryden og varm op til max 83 grader under konstant omrøring (ellers bliver det som røræg!). Sigt cremen gennem en si ned i en lille skål, kram husblassen fri for vand og rør ud i den varme creme. Hæld nu cremen over den hakkede hvide chokolade og rør rundt i midten af skålen indtil massen samler sig og bliver blank. Cremen kommes i en sprøjtepose og lægges på køl til den kan holde formen, når den sprøjtes ud i toppe.
Cremen kan også med fordel bruges til at "sættes kagen fast" på serveringsfadet, da kiksebunden gør, at kagen nemt glider på fadet. Pynt yderligere med passionsfrugt kaviar, chokoladekugler og små tørret kornblomster. Gerne også lidt bladguld.