mandag den 2. september 2019

Små kager til kaffen



Til venindebesøg - før en lang gåtur, blev der lige tanket op med kaffe og to slags kager. Det er passionsfrugtmousse på kokosbund og en hyldeblomstmousse på toppen, drysset med lidt guldglimmer. Kagerne er tilberedt i "Kit Pop Éclair" forme fra SilikoMart.

Den runde kage er havtornmousse med chokoladekage og chokoladeoverraskelse i midten. De er pyntet med et par små chokoladekugler og rosenblade penslet med guldglimmer. Kagerne er tilberedt i "Samurai" formen fra SilikoMart.



Begge slags kager er pyntet med glaze.

Éclair med passionsfrugt
Kokosbunde
1 æg str L
40 g flormelis
1 tsk. honning
100 g mel
1 g bagepulver
20 g smeltet smør
20 g kokosmel

Lidt sirup (kog 0,5 dl sukker og 0,5 dl vand til sukker er opløst, afkøl)
Aflang bageform, 25 cm lang, 8 cm bred

Pisk æg, flormelis og honning til massen bliver lysere.
Bland mel og bagepulver og sigt det i dejen. Vend det sammen.
Smelt smør og rør lidt af dejen ud heri. Bland det resten af dejen. Vend kokosmel i dejen og fordel dejen i en aflang bageform. Der skal efterfølgende kunne udstikkes til 6 "strimler" til kagerne, der er ca. 1 cm bred og 11,5 cm lang. De skal passe i den nederste form med plads til mousse omkring.

Bag kagen ved 170 C i ca. 8-10 grader. Afkøl og skær overfladen til, så kagen bliver 1 cm høj. Udstik her de 6 strimler.
Pensl oversiden af strimlerne godt med sirup, og sæt i fryser, mens passionsfrugtmoussen tilberedes.

Passionsfrugtmousse
Mængden passer til formen + lidt ekstra
3 blade husblas
5-6 passionsfrugtkød (skal give 1,25 1 dl)
Saften fra stor 1 citron (skal give 1/2 dl)
125 gram sukker
3,5 dl piskefløde

Læg husblassen i koldt vand (mindst 10 minutter). Del passionsfrugterne og skrab indholdet ud med en ske. Tilsæt citronsaft og sukker og kog blandingen i nogle minutter til sukkeret er smeltet. Sigt frugtkødet/frugtkernerne fra og opmål 1,5 dl saft - opløs husblas heri. Lad saften køle til max. 37 grader.
Fløden piskes til bløde toppe. Tilsæt lidt skum i passionsfrugtsiruppen og rør det godt ud. Vend så forsigtigt denne blanding af flere omgange i resten af flødeskummet. Fordel af passionsfrugtsmoussen i éclair-formen med plads til kokosbunden. Pres forsigtigt de halvfrosne kokosbunde (strimler) ned i moussen og lad mousse og bund flugte med kanten. Stil i fryser i mindst 24 timer.



Hyldeblomstmousse
1 1/4 blade husblas
1 dl hyldeblomstsaft, koncentreret
1 spsk. ren limesaft
1/2 dl. cremefraiche 18 %
1 dl. piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand i 10 minutter.
Varm hyldeblomstsaften og limesaft op til kogepunktet. Tag fra varmen og opløs husblas heri.
Lad saften køle af til ca. 35 C og rør cremefraiche i. Pisk fløden til let skum med bløde toppe og vend forsigtigt det hele sammen. Hæld moussen i den lille silikoneform og sæt i fryser i mindst 24 timer.

Kagerne skal samles frosne og sættes til optøning i køleskab. Ønsker du glaze skal dette foregå mens kagerne endnu er dybfrosne.

Glaze
100 g sukker
65 g glucukosesirup
60 g vand
65 g kondenseret mælk
3,5 blade husblas
100 g hvid chokolade
1 dråbe mørk gul pastafarve

Læg husblas i blød i kold vand i mindst 10 minutter. Hak den hvide chokolade fint og hæld i et højt bæger. Kog sukker, glukosesirup og vand op og lad sukkeret blive opløst. Tilsæt den kondenserede mælk så snart blandingen klar og taget af varmen. Rør opvredet husblas ud heri. Tilsæt også 1 dråbe gul pastafarve, hvis du ønsker det.
Hæld denne blanding over den hvide chokolade og før en stavblender skråt ned i bægeret, langsomt. Ret bægeret op igen og tænd stavblenderen. Hold den stille mens der blendes, og træk den ikke op og ned. Når alt er blendet til en ensartet glaze føres blenderen langtsom op igen. Eventuelle luftbobler fjernes med en dejskraber. Sæt med det samme husholdningsfilm over blandingen helt ned på overfladen og afkøl til 35-37 grader.
Tag de frosne kager ud af fryseren og læg på en rist med sølvpapir under. Hæld glazen stille og roligt over de frosne kager. Lad dem stå et par minutter. Løft dem med 2 tandstikkere stukket ned i dem (huller dækkes med hydeblomstmoussen) til serveringsfadet. Brug en varm paletkniv til at fjerne glaze-tråde under kagerne.
Vend de frosne hyldeblomstmousse-snirkler forsigtigt ud af formen og placer på kagerne. Stil i køleskab i mindst 3 timer.