lørdag den 3. oktober 2020

Efterårskage med æble og karamelmousse


En skøn kage med æbler, chokolademousse med karamelsmag og knasende hasselnødder langs siden.
Kagen er inspireret af Mette Skutter Cakes, men her gengivet i ændret form, som jeg tilberedte den.


Efterårskage med æble og karamelmousse
Bunde, 2 stk.
3 æg
150 g rørsukker
1 tsk vaniljepasta
75 g kartoffelmel
75 g hvedemel
2 tsk bagepulver
En springform 20 cm

Indstil ovnen på 175 grader.
Smør en form let og læg et stykke bagepapir i bunden.
I en skål piskes æg, sukker og vaniljepasta i 5 minutter.
Kartoffelmel og hvedemel blandes med bagepulver og sigtes i æggemassen af 3 omgange. Vend det sammen stille og roligt så luften ikke slås ud af æggene.
Bag kagen midt i ovnen i 10 minutter med ovnen på klem. Luk så ovnen helt og bag videre i ca. 15-20 minutter, test med en tandstikker om den er gennembagt. Lad kagen køle helt af i formen. Del den i 2 bunde.


Citronsirup
til bundene
1/2 dl vand
1/2 dl sukker
saft af 1 lille citron

Kog sukker med vand og citronsaft til sukker er opløst. Lad siruppen køle helt af. 

Æblemos
2 blade husblas
4 æbler,  medium størrelse
100 g rørsukker
1 tsk vaniljepasta
Saften fra 1/2 citron eller 1 lime
Kageplast

Læg husblas i blød i koldt vand. Skræl og skær æblerne i små stykker. Læg dem i en lille kasserolle med sukker, vaniljepasta og citron- eller limesaft. Kog til æblerne er godt møre, det tager ca. 20 minutter. Blend til æblemos og tilsæt husblas mens æblemosen er varm. Lad mosen køle af til lunt.
Læg den ene kagebund i springformen, der er foret med kageplast langs kanterne. Dryp med citronsirup. Fordel den lune æblemos på kagebunden. Dyp sirup på den anden bund og læg den over æblemosen. Stil på køl mens moussen tilberedes.

Karamelmousse
2 blade husblas
150 g Gold chokolade (fra Callebaut)
50 g lys chokolade (fra Callebaut)
4 dl piskefløde - delt i 1,5 dl og 2, 5 dl

Læg husblas i koldt vand. Hæld chokolade og 1,5 dl. fløde i en lille kasserolle og varm op til chokoladen netop er smeltet. Rør hele tiden, så chokoladen ikke brænder på. Tag gryden fra varmen og tilsæt husblas, der er krammet fri for vand. Rør det sammen og lad det blive stuetempereret. Pisk 2,5 fløde til let skum og vend det roligt sammen med chokoladen af 3-4 omgange. Lad moussen stå til den har sat sig en smule, men ikke for meget. Hæld den over kagen og lad kagen stå natten over i køleskabet.

Hasselnøddeknas
75 g hasselnødder
150 g sukker
1 dl piskefløde

For at få hinden af nødderne, bages de i ovnen ved 200 g i ca. 4 minutter. Gnid nødderne i et let fugtigt viskestykke for at få mest mulig hinde af. Hak nødderne let i en minihakker. Smelt sukker på en pande ved   lige under medium varme. Lad sukkeret smelte til en gylden karamel og vend de hakkede nødder i. Hæld blandingen på et stykke bagepair for at køle af. Hak så igen let i en minihakker.
Tag kagen ud af køleskabet og pisk fløden til en let flødeskum. Smør et tyndt lag langs kanterne og pres hasselnødderne på. Stil kagen på køl mens der tilberedes pynt.

Chokoladepynt
75 g mørk chokolade
Kageplast
En "kam" (icing comb) med kantet mønster 

Smelt 50 g chokolade i microovn til det når 45 C, og hak fint de 25 g. Tilsæt den hakkede chokolade lidt af gange til du når 33 C. Smør et tyndt lag ud på kageplast med en paletkniv og før "kammen" gennem, så der kommer striber. Lad det stå et minuts tid inden du forsigtigt former en spiral af plasten. Plasten kan holdes på plads med en lille kagering. Tjek Youtube for vejledning.
Sæt i køleskab til chokoladen har sat sig og fjern forsigtigt kageplasten. Pynt kagen og server den ved stuetemperatur.