mandag den 19. juni 2023

Jordbærtærte


Jordbærtærte i portionsstørrelse med mørk chokolade på mazarinbund. 
Hertil små trøffelkugler af chokoladekage med smag fra hindbær.

Jordbærtærte
200 g stuetempereret smør + til formen
200 g sukker
200 g groft revet marcipan
3 hele æg, stuetempereret
50 g hvedemel

Desuden mørk chokolade og pynt (fx skovsyreblomster, pistacienødder, krymmel eller andet)
Tærtefad med 11x37 cm.

Smør tærtefadet grundigt med lidt smør eller for det med bagepapir.
Rør sukker og marcipan sammen og tilsæt smørret gradvist. Tilsæt et æg ad gangen og bland til sidst melet i. Fordel i tærtefadet og bag i ca. 25-30 minutter ved 180 C. Bunden skal være gennembagt og lysebrun på overfladen. Tag kagen ud og fordel hakket chokolade på. Efter få minutter kan chokoladen smøres jævnt ud over tærten. Køl kagen i tærtefadet og tjek efter nogen tid om den er løs ved kanterne. Det er nemmest hvis den stadig er lidt lun.
Lad tærten blive helt kold inden cremen og bærrene fordeles.

Konditorcreme/vaniljecreme
OBS skal køle mindst 3 timer
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 spsk majsstivelse
1,5 dl sødmælk
1/2 stang vanilje
2 dl piskefløde
1 bakke jordbær

Skrab vaniljekorn ud og bland med lidt sukker. Hæld både vaniljesukker og den halve stang i en lille kold gryde/kasserolle. Tilsæt de øvrige ingredienser undt. piskefløden.
Varm op under konstant omrøring til cremen tykner. Rør kraftig et minuts tid når cremen er blevet tyk.
Hæld det hele i en skål og dæk med husholdningsfilm helt ned på overfladen. Stil på køl mindst 3 timer eller til næste dag.
Tag vaniljestangen op og pisk cremen glat. Pisk fløden til fast skum og vend forsigtigt i cremen. 
Skær evt. tærten i 7 stykker og fordel cremen på kagerne. 




Trøffelkugler
Kuglerne er tilberedt af en rest chokoladekage (blendet til små krummer) og tilsat flormelis, marmelade, frysetørret hindbær og nutella. Prøv dig frem indtil du får en konsistens, der kan formes til faste kugler.