lørdag den 28. juni 2025

Moussekage med rabarber og mandler


Lille fin kage til en sommerdag. Inde i rabarbermoussen findes en lille kagebund med et lag af mandler vendt i smeltet sukker og så en lag lækker rabarberkompot. 
Kagen passer til 6 personer. Formen er Ø13 cm, indvendigt mål.

Kagebund
2 æg
85 g sukker
65 g mandelmel
50 g hvedemel
1/4 tsk. bagepulver
Springform 16-18 cm

Indstil ovnen på 180 C. Pisk æg og sukker luftigt. Bland mel og mandelmel med bagepulver i en seperat skål og sigt det i æggemassen. Vend det roligt sammen uden at slå luften ud af æggene. Fordel dejen i en lille smurt springform, 16-18 cm. Bag kagebunden i ca 20 min. Afkøl på en rist, først i formen i ca. 10 min. Skær bunden ud i ønsket størrelse, både i højde/tykkelse og bredde. 

Mandelkrokant
1 spsk sukker
30 g hakket mandler
1,5 spsk vand

Smelt sukker over lav varme til det er smeltet. Tilsæt mandler og vand or varm det igennem til vandet er fordampet og mandlerne er karamelliseret. Afkøl og hak evt. yderligere hvis det ønskes.
Fordel på kagebunden.

Rabarberkompot og -lage
330 g rabarber, frisk eller frosne
1/2 stang vanilje, flækket på langs og korn skrabet ud i sukker
130 g sukker

Hæld rabarber (i små stykker) i en gryde med vaniljestang, vaniljekorn og sukker. Lad det småkoge i 10 minutter til rabarberne er helt møre. Fjern vaniljestangen. Hæld i en si, og del saft (lage) og rabarber i hver sin skål.
Fordel raberberkompot på mandelkrokanten/kagebunden og stil på frost i 1-2 timer. Gem lagen til moussen.

Rabarbermousse
4 husblas
0,75 dl rabarberlage
0,75 dl hyldebærsaft
1/2 stang vanilje
50 g sukker
160 g creme fraiche 18% eller græsk yogurt 10%
2,5 dl piskfløde

Læg husblas i blød i koldt vand i 10 minutter. Lun imens lage og hyldeblomstsaft og smelt husblas heri.
Afkøl til stuetemperatur. Skrab korn ud af vaniljestangen og mos det med sukker. Pisk det med creme fraiche/yogurt til sukkeret er smeltet. Tilsæt den afkølede saft lidt ad gangen og vend det sammen med en dejskraber. Pisk fløden til blødt skum og vend det sammen med resten lidt ad gangen.

Samling
Kagebunden med mandelkrokant og kompot tage ud af fryser. Fyld mousse i kageformen ca. lidt over halvt. Læg kagebunden med rabarber nedad oveni moussen og fyld ud i siderne med ekstra mousse. Sørg for, at kagebund og mousse begge går til kageformens kant. Stil på frost til næste dag eller til kagen skal serveres.

Pynt
Kagen kan glazes eller sprayes med velvet spray og pyntes fine sommerblomster.