søndag den 1. januar 2023

Tiramisu - til nytår


Desserten var i år tiramisu i en smuk dobbeltstøbt chokoladeskal. Først blev formen pyntet med ægte bladguld, så støbt med et tyndt lag mørk chookolade og herefter et lag hvid chokolade. 
Formen er fra Chocolateworld, nr. 2465.

Tiramisu
(til 6 stk samt en lille kage)

1 blad husblas
1 past. æggehvide
1 past. æggeblomme
45 g sukker
1/2 tsk. vaniljesukker
250 g Mascarpone
1,5 spsk vand

1/2 pakke Ladyfingers (Savolardi kager)
5 spsk. stærk kaffe
Marsala efter smag (start med 1-2 spsk)

Tilbered kaffen og lad den køle af.
Læg husblas i koldt vand. Pisk æggehviden stiv i en helt ren skål (rens evt. med eddike eller citron først). Stil hviden til side.

Pisk æggeblommen med sukker og vaniljesukker til det bliver lysere i farven. Vend mascarponen i og herefter vendes forsigtigt den piskede æggehvide i. 

Bland kaffe med Marsala.

Fordel lidt Tiramisu-creme i skallerne. Ladyfingers deles i halve og kvarte, vendes hurtigti kaffe/Marsala-blandingen og fordeles ovenpå cremen. Fordel igen creme til det når kanten af formen. Stil på køl.

Vaniljebund
1 æg
75 g sukker
1/2 tsk vaniljesukker
0,5 dl kogende mælk
20 g smeltet smør
60 g mel
1/2 tsk bagepulver
1 bageform 25x25 cm

Pisk æg, sukker og vaniljesukker til det bliver helt lyst. Smelt imens smør og kog mælken op.
Sigt mel og bagepulver og tilsæt skiftevis til dejen med mælk og smør.
Fordel i bageformen med bagepapir i bunden. Bunden skal være meget tynd, ca. 0,5 cm.
Bages i ca. 10 min ved 185 C. 

Når bunden er afkølet udskæres mindre stykker, der passer til formen med Tiramisu. Drys kakao over bunden og læg med kakaosiden ned på kagerne. Dæk med film og stil på køl til næste dag.

Rundt om tiramisu-desserten blev der sprøjtet små stjerne-dutter af chokolademousse. De små rosetter er samme mousse. Derudover lidt karamelcreme og en årstals-chokolade. Opskriften til tuilles-bladene findes her.